Groen wil lozingsstop van PFAS

06 Juli 2022

Groen wil lozingsstop van PFAS

'We weten dat PFAS een directe bedreiging is voor de gezondheid. Zolang de regering Jambon tijdens de PFAS-productie lozingen toelaat en vervuild PFAS zelfs invoert en verwerkt zonder te weten hoeveel PFAS precies in de omgeving terecht komen, zullen dergelijke problematische metingen blijven bovenkomen.' (Mieke Schauvliege)

Nieuwe metingen bevestigen dat er PFAS in het grondwater zit. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaams Milieumaatschappij. In alle Antwerpse meetpunten zijn PFAS gevonden in het grondwater. Waar die PFAS vandaan komen, zegt het rapport niet. Groen-parlementslid Mieke Schauvliege dringt aan op bijkomend onderzoek én een directe stop van de lozing van PFAS. 'Dat alle punten in Antwerpen PFAS bevatten is niet toevallig in de buurt van de grootste PFAS-producent en vervuiler 3M en PFAS-afvalverweker Indaver, dat zowel binnenlands als veel buitenlands PFAS-afval verbrandt en stort. Die vaststelling zou de regering Jambon moeten wakker schudden.'

De regering Jambon moet de gezondheid van de Vlamingen beschermen, maar slaagt daar vandaag niet in, stelt het Groen-parlementslid vast. 'We weten dat PFAS een directe bedreiging is voor de gezondheid. Zolang de regering Jambon tijdens de PFAS-productie lozingen toelaat en vervuild PFAS zelfs invoert en verwerkt zonder te weten hoeveel PFAS precies in de omgeving terecht komen, zullen dergelijke problematische metingen blijven bovenkomen. De lozing van PFAS tijdens het productie of afvalverwerkingsproces moet stoppen. Het bad is vol, de regering Jambon moet het legen, niet blijven aanvullen', benadrukt Schauvliege.

Lees hier ons standpunt over PFAS