Groen: 'Aantal dierproeven zakt nauwelijks. Stimuleer dierproefvrije methoden'

24 April 2021

Groen: 'Aantal dierproeven zakt nauwelijks. Stimuleer dierproefvrije methoden'

'Veel testen op dieren kunnen nu al vervangen worden door proeven op celweefsel, DNA, in reageerbuizen of via computersimulaties. Toch daalt het aantal dierproeven maar mondjesmaat.' (Meyrem Almaci)

Groen wil dat er sneller werk wordt gemaakt van alternatieven voor dierproeven. 'Veel testen op dieren kunnen nu al vervangen worden door proeven op celweefsel, DNA, in reageerbuizen of via computersimulaties. Toch daalt het aantal dierproeven maar mondjesmaat. Er zijn nog geen alternatieven voor dierproeven voor nieuwe medicijnen. Als we veel sterker investeren in innovatie, zal dat straks wellicht wél kunnen en kan er veel dierenleed vermeden worden', zegt Groen-voorzitster en parlementslid Meyrem Almaci. Ze legt nu een voorstel op tafel bij minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Vandaag is het Werelddag tegen Dierproeven.

Meyrem Almaci weet uit de jongste cijfers dat er in 2019 in Vlaanderen 253.433 proeven werden uitgevoerd op onder meer honden, katten, geiten en varkens. In meer dan 3.600 gevallen ging het om proefdieren die in één of meerdere proeven betrokken waren. 'De cijfers dalen amper. In 2017 telden we nog ruim 260.000 proeven op dieren. Als er wetenschappelijke methodes zijn om te testen zonder dieren, moeten die gebruikt worden. In veel gevallen kan dit nu al. Toch vertaalt zich dit niet in de cijfers', zegt Almaci.

Almaci vindt dat minister Weyts alles op alles moet zetten om van dierproeven verleden tijd te maken. Ze legt een plan op tafel om dierproeven gefaseerd te vervangen door alternatieven. 'Dierproeven op mensapen zijn nu al verboden, de proeven op andere primaten, katten, honden en andere hogere diersoorten moeten zo snel mogelijk afgeschaft worden.'

Meer omzichtigheid voor medicijnen

Daarnaast wil Groen in etappes de dierproeven voor de verschillende toepassingen afschaffen. 'Dierproeven voor commerciële doeleinden zoals bij cosmetica moeten verder afgebouwd worden. Chemicaliën kunnen nu al getest worden zonder dieren. Voor medische toepassingen is meer omzichtigheid nodig. Maar ook hier kan innovatie zorgen dat op termijn andere testmethoden kunnen ingezet worden, bijvoorbeeld op basis van menselijke weefselkweken, die soms meer zekerheid bieden dan testen op dieren.'

Ze vervolgt: 'Minister Weyts wil al langer het aantal testen met dierproeven terugschroeven, maar in de praktijk komt daar te weinig van in huis. Vlaanderen kan een voortrekkersrol spelen als het gaat over proefdiervrije methodes. Als Vlaanderen als eerste deze technieken ontwikkelt, kan dat ook een economische troef worden voor ons land', besluit Almaci.

Ontdek ons standpunt over dierenwelzijn