'Onderzoekscommissie moet en zal minister Beke dwingen tot antwoorden'

09 Maart 2022

'Onderzoekscommissie moet en zal minister Beke dwingen tot antwoorden'

'De voorbije weken werd pijnlijk duidelijk dat de minister nog meer dan gewoonlijk niet kon antwoorden op vragen over de wantoestanden in de kinderopvang en daarmee zijn verantwoordelijkheid ontliep. Een onderzoekscommissie zal hem dwingen om alle kaarten op tafel te leggen, zodat we schandalen zoals degene die de voorbije weken naar boven kwamen, in de toekomst kunnen vermijden.' (Celia Groothedde)

Zo reageert Groen-politica Celia Groothedde - die al twee jaar hamert op de aanzwellende crisis in de kinderopvang én op de veiligheidsproblemen in de sector - nu beslist is dat er een onderzoekscommissie over de kinderopvang wordt ingericht. Na het overlijden van een kindje eind vorige maand, bleven de schandalen elkaar in stroomversnelling opvolgen. Groothedde was de eerste die de minister de voorbije weken verschillende keren op zijn politieke verantwoordelijkheid wees en is vastbesloten haar greep niet te lossen. 'De voorbije weken werd pijnlijk duidelijk dat de minister nog meer dan gewoonlijk niet kon antwoorden op vragen over de wantoestanden in de kinderopvang en daarmee zijn verantwoordelijkheid ontliep. Een onderzoekscommissie zal hem dwingen om alle kaarten op tafel te leggen, zodat we schandalen zoals degene die de voorbije weken naar boven kwamen, in de toekomst kunnen vermijden.'

CD&V-minister Beke en Kind & Gezin, de bevoegde administratie, konden de voorbije weken niet naar behoren antwoorden op het spervuur aan vragen in de commissie en de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. 'Het is onaanvaardbaar dat kinderen niet veilig zijn in de kinderopvang. Dat de minister en zijn administratie bovendien vervolgens niet adequaat kunnen antwoorden op de vraag hoe dit alles kon gebeuren, dan weet je dat er iets grondig schort. Deze onderzoekscommissie moet dit uitspitten tot op het bot,' reageert Groothedde scherp.

Volgens de Groen-politica moet de onderzoekscommissie het kantelpunt worden in het beleid rond kinderopvang. 'Al meer dan twee jaar klagen we aan dat er een zware crisis heerst in de kinderopvang, op allerlei gebieden. Begeleiders moeten voor te veel kindjes tegelijk zorgen, de verloning is ondermaats, de inspectie loopt niet naar behoren, en ga zo maar door. Het overlijden van een kindje was een triest dieptepunt. De onderzoekscommissie kan objectief de pijnpunten blootleggen en moet dan ineens het startpunt worden voor een nieuw beleid rond kinderopvang,' benadrukt Groothedde.

Bekijk ons plan voor betere kinderopvang