Onderzoekscommissie kinderopvang: 'Definitie van 'gevaar' is ontoereikend en inspectie onderbemand'
22 April 2022
‘Wanneer een begeleider, zoals opa Sloeber van kinderopvang 't Sloeberhuisje, waar al zo veel controles passeerden, alleen instaat voor 13 kindjes terwijl een hond los rondloopt, dan gold dat volgens de huidige normen blijkbaar niet als gevaarlijke situatie. Nochtans kan je dat allesbehalve veilig noemen.' (Celia Groothedde)
Uit een antwoord op een vraag van Groen-politica Celia Groothedde tijdens de onderzoekscommissie kinderopvang blijkt dat incidenten in kinderopvang niet snel als 'gevaar' bestempeld worden. Bij bepaalde gevaarlijke situaties gaan de alarmbellen minder snel af. ‘Wanneer een begeleider, zoals opa Sloeber van kinderopvang 't Sloeberhuisje, waar al zo veel controles passeerden, alleen instaat voor 13 kindjes terwijl een hond los rondloopt, dan gold dat volgens de huidige normen blijkbaar niet als gevaarlijke situatie. Nochtans kan je dat allesbehalve veilig noemen', hekelt Groothedde. Bovendien is de inspectie om gevaarlijke situaties op te sporen compleet onderbemand.
Een baby die langdurig huilt van angst: volgens de huidige normen van minister Beke is er in dat geval geen sprake van een mogelijk gevaarlijke situatie. Bijgevolg duurde het 223 dagen voordat er na de klacht in kwestie inspectie kwam. Of de vele kindbegeleiders die het goed bedoelen, maar door het personeelstekort voor veel te veel kindjes moeten zorgen, soms voor zelfs nog meer negen per persoon (de zware norm nu). 'Kind en Gezin zegt dat ook ‘psychische integriteit’ telt. Maar in de antwoorden komt er steeds weer een nadruk op ‘letsels’ en “eerdere veroordelingen” bij gevaar. Dat is een te nauwe definitie van gevaar als je als ouder je kindje aan de Vlaamse regering toevertrouwt', reageert Groothedde. ‘Voor echt warme, fijne én veilige opvang moet dus aan de normen gesleuteld worden. Want vandaag zijn die normen onveilig.’
Te weinig inspecteurs
Daar komt bij dat er erg weinig inspecteurs aan het werk zijn voor steeds meer kinderdagverblijven. Vorig jaar vroeg Groothedde het aantal inspecteurs voor kinderopvang op. Toen waren er 31 inspecteurs aangesteld, samen goed voor 23 fulltimes, voor 6600 initiatieven. Nu stelde ze in commissie de vraag weer en blijkt dat het aantal nog lager ligt, namelijk op 21 fulltimes, voor intussen meer dan 7300 kinderdagverblijven. ‘Ik ben onthutst door dit antwoord. Hoe kan je degelijke inspectie bieden met dit soort aantallen, vooral in het grote personeelstekort waar zelfs goedbedoelende mensen vrezen voor ongelukken?', reageert Groothedde geschokt.
De zorginspectie zelf geeft ook aan dat de situatie niet werkbaar is en vroeg om 18 extra inspecteurs. Dat weigerde de regering. 'Alleen door beknibbeling op 3 man van andere departementen kon de zorginspectie 3 nieuwe inspecteurs krijgen. Hoe kan de regering verwachten dat je met 21 fulltime inspecteurs 7.300 initiatieven goed kan opvolgen? Dat het absoluut ontoereikend is, besluiten de vele wantoestanden die recent aan het licht kwamen,' besluit Groothedde.