Opinie: Plantaardig is wel beter!
22 Februari 2023
De gezondste manieren om eiwitten binnen te krijgen, zijn peulvruchten, tofu, tempeh en sojazuivel.
'Wie in een veggieburger bijt, is niet per se gezond aan het eten' kopt DM op 2/02, twee dagen na het einde van Veganuary, waarvoor wereldwijd mensen een maand lang plantaardig aten. Dat is jammer, want de omslag naar meer plantaardig eten is broodnodig. Momenteel komt 60 procent van onze eiwitten van dierlijke oorsprong en 40 van plantaardige. In de Europese Green Deal spraken we af om die verhouding om te draaien. Om de klimaatdoelstellingen te halen, maar ook omdat plantaardige voeding wel degelijk beter is voor onze gezondheid.
Koppen als die van De Morgen en artikels bij Test Aankoop als 'Vegetarisch is niet altijd beter' liggen mij daarom zwaar op de maag. Want in hun goedbedoelde onderzoek vergelijken ze vegetarische burgers uit de supermarkt met elkaar en zeggen ze dat die geen goed alternatief zijn voor vlees. Dat is appels met peren vergelijken. Want welk vlees wordt er in hun vergelijking vervangen? Vlees van een dier dat heeft mogen vliegen, rennen of zwemmen? Of een stuk ultrabewerkt vlees waarvan de oorsprong niet meer te herkennen is? Ook vlees is immers vaak ultrabewerkt; ongeveer 50% van onze vleesconsumptie komt uit bewerkte producten. En welke vegetarische maaltijd staat daar tegenover? Een industrieel geproduceerd stuk nep-vlees? Of een vers stoofpotje met peulvruchten en tempeh?
Plantaardig is altijd beter
Minder vlees eten is niet alleen voor het klimaat dringend nodig. Ook voor onze gezondheid is het beter. Een overgroot deel van de mensen eet nu nog elke dag vlees, maar veel te weinig vezels. En dat is een probleem voor de darmflora. Meer vezels eten is de voedingsgewoonte die de meeste levensjaren kan opleveren. Veel dierlijke producten en zuivel eten dragen bovendien bij aan een verhoogde cholesterol en dus aan een grote kans op hart- en vaatziekten. Waarom trekken we dan niet allemaal aan dezelfde kar?Waarom vergelijkt Test Aankoop de echte alternatieven niet? De gezondste manieren om eiwitten binnen te krijgen, zijn immers peulvruchten, tofu, tempeh en sojazuivel. Bovendien eten we in het algemeen te veel eiwitten en kunnen we die ook uit groenten en granen halen.
Gedragswetenschappers
Tijdens de pandemie zagen we ze elke dag: gedragswetenschappers die kwamen uitleggen waarom we de ene regel wel en de andere regel maar moeilijk konden volgen. Ze adviseerden de overheid dagelijks over hoe we met z'n allen zo snel mogelijk uit die pandemie zouden geraken. Waarom worden die gedragswetenschappers nu niet aan boord gehaald om ons te helpen met de grote switch naar plantaardige voeding?
De FAO, Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties, investeerde de voorbije maanden wel in onderzoek naar gedrag over voeding. Ze gaven er onlangs een interessant webinar over. Drie nuttige tips die ik daaruit meenam. Ten eerste, maak een toolbox met duidelijke en gemakkelijke voorbeelden. Ten tweede, mensen verleiden tot anders eten, is vooral hen verleiden met lèkker eten. En ten slotte, maak het zo persoonlijk mogelijk.
Wat we dus niét nodig hebben, zijn instanties of krantenkoppen die met het vingertje wijzen en zo tegen de mensen zeggen dat de veggieburger die ze met goede bedoelingen eten om op een gemakkelijke manier iets voor het klimaat te doen, slecht en ongezond is. Wat we wel nodig hebben: pagina's. Pagina's vol overheerlijke stoofpotjes, curry's, pasta's, slaatjes met enkel plantaardige ingrediënten. Plantaardige voeding moet geen opgave zijn, maar wel gemakkelijk, lekker en gezond.
Wat we ook nodig hebben zijn massale campagnes voor plantaardige voeding. Waarom zetten we daar het VLAM-budget niet voor in, gesteund met gedrags- en communicatiewetenschappers die helpen diversifiëren, toolboxen maken om zo mensen te verleiden met lekker, gezond en plantaardig eten? Als dat voor de corona-pandemie kon, waarom kan dat dan niet voor de gigantische klimaat- en biodiversiteitscrisis waar we in zitten?