Groen: "Racistische uitspraken horen bij het afval"

21 Maart 2024

Groen:

"Een extreemrechts discours verdient geen podium, maar een plek tussen het afval."

Opvallende actie van Groen deze ochtend op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De partij plakt stickers met bedenkelijke uitspraken van traditionele partijen op huisvuilzakken die klaarstaan om opgehaald te worden. Het gaat om gecontesteerde uitspraken van bijvoorbeeld Conner Rousseau of Bart De Wever. Volgens de partij nemen steeds meer politici van centrumpartijen een extreemrechts discours over. Groen-covoorzitster Nadia Naji: "Traditionele partijen die flirten met extreemrechtse uitspraken, maken van de politiek een stortplaats voor intolerantie. Racisme heeft helaas zijn weg gevonden in de dagelijkse uitspraken van politici van bij ons. Een extreemrechts discours verdient geen podium, maar een plek tussen het afval."

De partij lanceert hiermee haar verkiezingsprogramma rond antiracisme en discriminatie. Naji: "We plaatsen de strijd tegen racisme bovenaan de politieke agenda, want racisme moet niet gedoogd, maar bestreden worden. Groen heeft een uitgebreide lijst standpunten in de strijd tegen discriminatie. Denk aan praktijktesten op woon- en arbeidsmarkt, maar we willen ook bedrijven die zich schuldig maken aan racisme uitsluiten van overheidsopdrachten. Ook het verheerlijken van het bloedige koloniale verleden in het straatbeeld moet stoppen."


Groen toont zich zo als een complexloos progressieve partij die offensief communiceert over mensenrechten en racisme. Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout: "Het baart me echt zorgen dat traditionele partijen steeds meer dingen zeggen die aanleunen bij extreemrechts, in de hoop zo kiezers terug te winnen, maar de enige die daarbij wint natuurlijk is Vlaams Belang."


Groen loopt voorop in de strijd tegen racisme. Vaneeckhout: "Enkel met Groen in de federale regering werd de antidiscriminatie wetgeving versterkt. Als je wordt uitgesloten, moet je kunnen rekenen op de overheid. Bij vermoedens van discriminatie moet de overheid handelen, en slachtoffers onvoorwaardelijke steun bieden." Groen roept ook op om deel te nemen aan de Mars tegen Racisme zondag 24 maart.


Klik hier voor de video van de actie.