Europarlement verzekert sociale rechten voor platformwerkers

02 Februari 2023

Europarlement verzekert sociale rechten voor platformwerkers

"Vandaag worden platformwerkers als zelfstandigen beschouwt, maar dat is onzin. Zelfstandigen kiezen zelf wat ze verkopen en welke prijs ze daarvoor vragen. Dat kan onze Uberchauffeur of maaltijdkoerier helemaal niet. Deze wet moet platformwerkers erkennen als werknemers. Zo krijgen ze sociale bescherming, goede arbeidsvoorwaarden en pensioenen.’’

Het Europees Parlement bevestigde vandaag de deal over wetgeving die 24 miljoen Europese platformwerkers zoals Uberchauffeurs of fietskoeriers betere arbeidsvoorwaarden moeten geven. Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu is erg tevreden: “Ondanks de intensieve lobby van Uber en andere platforms staat het Europees Parlement pal voor de rechten van platformwerkers. Vandaag worden platformwerkers als zelfstandigen beschouwt, maar dat is onzin. Zelfstandigen kiezen zelf wat ze verkopen en welke prijs ze daarvoor vragen. Dat kan onze Uberchauffeur of maaltijdkoerier helemaal niet. Deze wet moet platformwerkers erkennen als werknemers. Zo krijgen ze sociale bescherming, goede arbeidsvoorwaarden en pensioenen.’’

In december werd in de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid met ruime meerderheid ingestemd met de platformwerkrichtlijn. Dit was een belangrijke stap in de richting van het afschaffen van ‘schijnzelfstandigheid’ en het beëindigen van de willekeur van algoritmes die platformwerkers aansturen.

Rechtse parlementsleden probeerden met een stemming het eerdere akkoord te blokkeren, maar vonden hiervoor uiteindelijk geen meerderheid. “Sommige rechtse Europarlementsleden laten zich onbeschaamd voor de kar spannen van de grote techbedrijven. Ze nemen de lobbyteksten en amendementen klakkeloos over van de platforms. In de nasleep van Qatargate moeten we ook de invloed van grote techbedrijven onder de loep nemen’’ aldus Matthieu.

Met deze stemming staat de positie van het Europees Parlement vast. Naar verwachting kunnen de onderhandelingen met de EU-landen over de definitieve wetgeving aan het begin van de zomer beginnen. Matthieu besluit tevreden: "We hebben echt nood aan goede arbeidsvoorwaarden zodat wij allemaal zonder schuldgevoel de taxi kunnen nemen of een maaltijd laten leveren."

> Klik hier voor ons standpunt over werkbaar werk