Russische agressie in Oost-Oekraïne: sanctiepakket moet nu volgen
22 Februari 2022
'Op termijn is een fundamenteel gesprek met Rusland over een nieuwe, gezamenlijke veiligheidsarchitectuur in Europa zeker nodig. Maar dat kan enkel als Rusland de soevereiniteit van Oekraïne respecteert' (Wouter De Vriendt)
Na de erkenning van de Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk als zelfstandige volksrepublieken stuurt de Russische president troepen over de grens met Oekraïne. Hiermee is de rode lijn overschreden. 'Dit heeft niets te maken met ‘vredestroepen’, maar alles met een Russische invasie', zegt Kamerfractieleider Wouter De Vriendt.
Rusland heeft tot 190.000 militairen aan de grens gemobiliseerd. 'Europa staat op de rand van het grootste conflict op haar grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog”, zegt De Vriendt. 'Alles wijst erop dat de burgerbevolking bij een Russische invasie een bijzonder hoge prijs zal betalen. Deze verdere schending van de soevereiniteit van Oekraïne is een oorlogsverklaring. Willen we menselijk leed vermijden dient de Europese Unie onmiddellijk een fors sanctiepakket te lanceren, samen met een nieuw diplomatiek initiatief.'
Ecolo-Groen vraagt een dringend overleg over de actuele situatie met minister Sophie Wilmès in de de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.
Europa moet de Russische agressie beantwoorden. 'Militaire afschrikking hoort daarbij, net zoals het lanceren van een ‘supersonisch sanctiepakket’ dat voor het eerst ook de dichte entourage rond Poetin moet viseren en de nieuwe pijpleiding Nord Stream II opschort. Op termijn is een fundamenteel gesprek met Rusland over een nieuwe, gezamenlijke veiligheidsarchitectuur in Europa zeker nodig, maar dat kan enkel als Rusland de soevereiniteit van Oekraïne respecteert', benadrukt De Vriendt. De-escalatie in de regio is enkel mogelijk als de Russische troepen zich terugtrekken en de huidige OVSE-waarnemersmissie versterkt wordt.
België en Europa moeten bovendien solidair zijn met de Oekraïners en klaarstaan om humanitaire bijstand te verlenen. Ook moeten we klaarstaan om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.
'Wij vragen aan de federale regering en aan de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Josep Borrell om deze boodschap uit te dragen ten aanzien van Moskou. Een fors sanctiepakket en intensieve diplomatie zijn de enige mogelijkheden om erger te voorkomen', besluit De Vriendt.