Slechts 4 procent federale overheidsgebouwen heeft zonnepanelen
07 Augustus 2023
Slechts 4 procent van de federale overheidsgebouwen heeft zonnepanelen. Dat blijkt uit informatie die Groen-Kamerlid Kim Buyst opvroeg bij staatssecretaris Mathieu Michel (MR). Tegen 2024 wil de staatssecretaris dat verhogen tot 8 procent, maar de ambitie moet hoger, vindt Buyst.
'Het voorbije jaar legden burgers massaal zonnepanelen op hun dak. Staatssecretaris Michel heeft 887 daken ter beschikking, maar op slechts 3 bijkomende gebouwen werden het voorbije jaar zonnepanelen geplaatst. Daarmee staat het totaal nu op 37 ofwel slechts 4 procent. De staatssecretaris moet dringend een tandje bijsteken', klinkt het bij Kim Buyst.
De federale overheid verbruikt jaarlijks zo'n 233.511 megawattuur aan elektriciteit. Daarmee maakt elektriciteit een groot deel uit van de jaarlijkse totale energiefactuur, die gemiddeld 40 miljoen euro per jaar bedraagt. Slechts 2,5 procent van die energie wekt de overheid zelf op met zonnepanelen. De overige energie is groene energie die wordt aangekocht. 'Als de overheid zelf meer hernieuwbare energie opwekt, kan die factuur voor de samenleving naar beneden en kunnen we miljoenen besparen', benadrukt Buyst.
De voorbije jaren werd er door de federale overheid al op verschillende manieren fors geïnvesteerd in goedkopere, groene energie. De uitvoering van het nieuwe windpark op zee werd versneld, er kwam een verlaging van de btw op zonnepanelen tot 6 procent en daken van NMBS-stations en overheidsgebouwen zouden, eventueel in samenwerking met privé-partners, voorzien worden van zonnepanelen. Alleen gaat die laatste stap volgens Buyst veel te traag. 'Vandaag hebben we zonnepanelen op 37 overheidsgebouwen en zijn er nog studies of plannen in uitvoering voor 34 bijkomende projecten, waaronder het Federaal Parlement en het Koninklijk Paleis in Laken. Dat is een kleine stap vooruit, maar het is tijd voor grote sprongen. Zonnepanelen plaatsen is de snelste manier en goedkoopste manier om op korte termijn het aandeel hernieuwbare energie verder de hoogte in te duwen', aldus Kim Buyst.
Klimaatneutraal
Volgens het nationaal energie- en klimaatplan zou tegen 2030 de helft van het patrimonium klimaat- en energieneutraal moeten zijn en tegen 2040 volledig. Dat gaat dan om isolatie en het energie-efficiënter maken van gebouwen en door onder meer te investeren in zonnepanelen. Ook daar heeft staatssecretaris Michel nog heel wat werk voor de boeg. Er valt echter geen tijd te verliezen. 'Zelf voorzien in eigen hernieuwbare energie is goedkoper, veiliger én beter voor het klimaat. Dat we dringend werk moeten maken van die klimaatomslag, dat bewijst extreem weer in onze buurlanden. Het is nu aan de staatssecretaris om zijn deel te doen en versneld werk te maken van betere isolatie en renovatie én van meer zonnepanelen op onze overheidsgebouwen', besluit Buyst.
Blijf op de hoogte met een maandelijkse update van Kim Buyst