Europees Parlement vraagt sterk leefloon boven de armoedegrens

15 Maart 2023

Europees Parlement vraagt sterk leefloon boven de armoedegrens

"Mensen met een leefloon steken al hun energie in de eindjes aan elkaar knopen en vechten om te overleven. Een sterk leefloon boven de armoedegrens geeft mensen de kans hun huur- en energierekening te betalen, gezonde voeding te kopen en een job te zoeken."

Het Europees Parlement heeft zonet gestemd voor een sterk leefloon boven de nationale armoedegrens. Europees Parlementslid Sara Matthieu is hoofdonderhandelaar op het dossier en vindt de stemming een grote stap vooruit: "Mensen met een leefloon steken al hun energie in de eindjes aan elkaar knopen en vechten om te overleven. Voor het eerst vraagt het parlement om een afdwingbare wet voor een sterk leefloon boven de armoedegrens. Dat geeft mensen de kans hun huur- en energierekening te betalen, gezonde voeding te kopen en een job te zoeken."

Geen middel tegen armoede

Elke Europese lidstaat kent vandaag een leefloon en overal ligt dat leefloon onder de armoedegrens. Matthieu ijvert in haar rapport voor het optrekken van leeflonen tot minstens aan de armoedegrens, wat overeenkomt met 60% van het mediaan inkomen van een lidstaat: "Wie vandaag langdurig ziek is of moeilijk aan een job geraakt wordt veroordeeld tot armoede, want het leefloon biedt geen uitweg om mensen te activeren. Alleenstaanden met een leefloon lopen extra risico op armoede, alle facturen komen bij één persoon terecht. Om die vicieuze cirkel te doorbreken, moet het leefloon naar omhoog."

Voorstel N-VA lagere leeflonen is verwerpelijk

In België ligt het leefloon op 809,42 euro voor een samenwonende en 1.640,83 euro voor een samenwonende met kinderen. Opgetrokken tot de armoedegrens zou dat stijgen tot respectievelijk 1.085 euro en 2.279 euro. Matthieu: "Dit is wat armoedeorganisaties al lang vragen. 20 jaar na de invoering van het leefloon stellen ze vast dat armoede in ons land amper afneemt. Het voorstel van N-VA om de leeflonen nog meer naar beneden te trekken is verwerpelijk en getuigt van wantrouwen naar mensen onderaan de samenleving. Wie constant stress ervaart om uit huis gezet te worden, komt niet toe aan het zoeken naar een job of het helpen van hun kinderen bij goede scholing. We moeten alleenstaande moeders, langdurig zieken en andere kwetsbare groepen een fatsoenlijk leefloon geven en beter begeleiden bij de zoektocht naar een job."

Afdwingbaar sterker leefloon

Ook de Europese Unie pleit voor een leefloon boven de armoedegrens. Enkele maanden geleden al namen de Europese lidstaten aanbevelingen aan om de leeflonen op te trekken. Voor het eerst gaat het Europees Parlement een stap verder en vraagt om bindende maatregelen. Volgens Matthieu is dat de enige piste: "Een fatsoenlijk leefloon kunnen we enkel afdwingen via wetgeving. Onderzoek door sociale wetenschappers toont aan dat dit een echte hefboom kan zijn voor mensen die vandaag in armoede terecht komen."

Daarnaast pleit het Parlement ook voor automatische toekenning van sociale rechten. Matthieu: "Veel mensen zitten vandaag flink in de problemen door de hoge energieprijzen en inflatie. Door allerlei administratieve drempels krijgen 30 tot 50% van de mensen die recht hebben op een leefloon in Europa vandaag niets."

Lees wat Groen wil doen tegen armoede