'Tweede arrest schiet stikstofdeal regering Jambon aan flarden'

02 November 2022

'Tweede arrest schiet stikstofdeal regering Jambon aan flarden'

'Er moet dringend een beter én definitief akkoord komen dat onze natuur beschermt en rechtszekerheid biedt aan landbouw en industrie.'

'De stikstofdeal van de regering Jambon is gebouwd op juridisch drijfzand.' Dat is de reactie van Groen-parlementslid Mieke Schauvliege nu de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw een stikstofarrest uitvaardigt. 'In plaats van dat minister Demir de stikstofproblematiek aanpakt, zitten we opnieuw in exact dezelfde situatie als in februari 2021 toen het eerste stikstofarrest werd uitgevaardigd. Het voorlopige akkoord van de regering Jambon dreigt tot een vergunningsstop te leiden en nog maar eens is het voor landbouw en industrie onduidelijk waar ze aan toe zijn', hekelt de groene politica. 'Er moet dringend een beter én definitief akkoord komen dat onze natuur beschermt en rechtszekerheid biedt aan landbouw en industrie.'

Enkele maanden geleden bereikte de regering Jambon een voorlopig stikstofakkoord dat vastgelegd werd in een ministeriële instructie. Dat akkoord kwam er nadat het eerdere - ook voorlopige - stikstofakkoord van voormalig minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, tot het eerste stikstofarrest leidde. Daardoor was er geen rechtszeker kader om vergunningen te verlenen. Om dat op te lossen, werkte de regering Jambon een nieuw voorlopig stikstofakkoord uit. Die zogenaamde ministeriële instructie wordt nu op haar beurt opnieuw aan flarden geschoten door de Raad van Vergunningsbetwistingen.

'Het stikstofakkoord van de regering Jambon moest een kader bieden voor nieuwe vergunningsaanvragen. Maar dat kader wordt nu met de grond gelijk gemaakt. Zonder kader is er geen rechtszekerheid. Daardoor zitten we in exact dezelfde situatie als anderhalf jaar geleden. Nog maar eens bevestigt de regering Jambon dat ze de regering is van de stilstand en geen robuuste deals kan sluiten,' hekelt Mieke Schauvliege.

De groene politica dringt erop aan dat minister Demir snel met haar collega-ministers rond de tafel moet om een degelijke stikstofregeling uit te werken. Vorige week woensdag zei de minister nog in het parlement dat daar dit jaar geen werk meer van gemaakt zou worden. Maar door dit arrest moet de minister snelheid maken. 'We zijn anderhalf jaar na het eerste stikstofarrest, maar staan nog geen stap verder. Intussen gaat de natuur verder kapot en dreigt er opnieuw volledige stilstand bij landbouw en industrie. Er is geen tijd meer voor nog meer gerommel in de marge, we verwachten nu snel een stevige én definitieve stikstofregeling,' besluit Mieke Schauvliege.

Welke oplossingen ziet Groen voor het stikstofprobleem?