Binnenkort universele oplader in Europa

04 Oktober 2022

Binnenkort universele oplader in Europa

Dit maakt het leven van miljoenen consumenten makkelijker en zal de elektronische afvalberg flink verminderen. Bovendien hebben we hierdoor veel minder ruwe grondstoffen nodig en stoten we minder CO2 uit.

Het Europees Parlement gaf vandaag haar finaal akkoord over de universele lader voor elektronische toestellen. Europees Parlementslid Sara Matthieu is erg tevreden met de groene overwinning: "Dit maakt het leven van miljoenen consumenten makkelijker en zal de elektronische afvalberg flink verminderen. Bovendien hebben we hierdoor veel minder ruwe grondstoffen nodig en stoten we minder CO2 uit. Dankzij de Groenen worden ook laptops, toetsenborden en andere toestellen binnenkort met de universele lader opgeladen."

Meer toestellen met universele lader

Elk jaar worden er een half miljard opladers voor draagbare toestellen op de Europese markt verkocht. Dat leidt tot 13.000 ton elektronisch afval dat we grotendeels kunnen vermijden via een gemeenschappelijke lader. Concreet zullen Europese consumenten binnen twee jaar hun mobiele telefoons, digitale camera's en tablets kunnen opladen met een USB-C-kabel. Voor Matthieu mocht het nog sneller: "Wij wilden de universele lader al sneller doorvoeren, de Commissie en Raad ging hier niet in mee. De belangrijkste reden waarom dit niet sneller kon is door de lobby van grote bedrijven zoals Apple, die het liefst hun eigen systeem wilden behouden. Daarnaast drongen we in de onderhandelingen met succes aan op het meenemen van extra toestellen: onder andere laptops, e-readers, en earplugs krijgen ook dezelfde lader."

Volgens Matthieu komt innovatie van opladers niet in het gedrang: "Eventuele technologische ontwikkelingen zullen we telkens aanpassen aan de technische eisen van de wet, zoals de laadpoort, draadloze technologie enzovoort. Zo kan competitie en ontwikkeling zijn werk blijven doen."

Aparte verkoop van opladers en elektronische toestellen

Ook zal het binnen twee jaar mogelijk zijn om elektronisch toestellen en opladers apart aan te kopen. Volgens Matthieu maakt dat de apparaten goedkoper, en vermijden we zo dat mensen met een kast vol onnodige opladers zitten.

Matthieu: "Op dat vlak hadden we nog meer ambitie aan de dag moeten leggen. De eerstvolgende vier jaar krijgen consumenten enkel de optie om de lader apart aan te kopen. Na een evaluatie komt er eventueel een verplichting voor aparte verkoop. Gelet op de klimaatcrisis en de grondstofschaarste is er wat ons betreft geen enkele reden om hiermee te wachten. Dit is een gemiste kans."

De lijst met toestellen

Het gaat om een waslijst aan elektronische toestellen die gevat worden door de nieuwe wetgeving. In het Commissievoorstel waren smartphones, tablets, digitale camera's, headphones, draagbare videospelconsoles en draagbare luidsprekers inbegrepen. Het Europees Parlement heeft hier laptops, e-readers, earplugs, toetsenborden- en muizen, navigatieapparatuur, speakers en videoconsoles aan toegevoegd.

Hoe gaan we samen naar een circulaire economie?