'Regering van de stilstand kost Vlaming miljarden'

27 Januari 2023

'Regering van de stilstand kost Vlaming miljarden'

'Doordat minister Peeters blijft weigeren echt te kiezen voor het openbaar vervoer en andere alternatieven, zadelt ze de samenleving op met een gigantische factuur, om nog te zwijgen over het tijdverlies.'

'De Vlaamse regering staat stil en daardoor wij allemaal. Doordat minister Peeters blijft weigeren echt te kiezen voor het openbaar vervoer en andere alternatieven, zadelt ze de samenleving op met een gigantische factuur, om nog te zwijgen over het tijdverlies', hekelt Stijn Bex nadat cijfers voor 2022 aantonen dat files onze samenleving 4,8 miljard euro kosten.

Zelf verklaarde minister Peeters dat ze een slimme kilometerheffing als oplossing ziet voor de files. Maar net zoals het geval is op vlak van openbaar vervoer, beweegt er in de praktijk niets, stelt Bex vast. 'Deze Vlaamse regering bestaat uit individuele ministers die voortdurend allerlei dingen verkondigen, maar beleid voeren, daar slagen ze niet in. Ondertussen verliest de Vlaming tijd en geld in de files doordat deze regering vertikt te investeren in De Lijn en de moed niet heeft om een slimme kilometerheffing uit te werken', hekelt Bex.

Ook een intensiever gebruik van de binnenvaart is volgens minister Peeters een deel van de oplossing voor de files. Maar ook dat zijn holle woorden: hoewel minister Peeters de binnenvaart in haar communicatie als een piste naar voor schuift, toont de realiteit iets anders. In 2022 was er zelfs een terugval van de binnenvaart van vijf procent.

Bex besluit: 'Mobiliteitsbeleid vraagt meer dan aankondigingen en verklaringen. Zonder de nodige investeringen in kwalitatief openbaar vervoer en in het uitbreiden van de binnenvaart zal er niets veranderen. Wanneer gaat minister Peeters dat zelf ook beseffen?'

Lees ons standpunt over mobiliteit