'We mogen het platteland niet rechts laten liggen'

09 Maart 2022

'We mogen het platteland niet rechts laten liggen'

'Politiek gaat nog te vaak over mensen, in plaats van dat het een samenwerking is mét mensen. Zeker op het platteland is dat het geval. Te lang heeft de politiek het platteland rechts laten liggen,'

Vandaag stelt Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout 'Vergeten land' voor, zijn eerste boek, uitgegeven bij Uitgeverij Pelckmans. Vaneeckhout trok het voorbije jaar door Vlaanderen. In zijn boek klaagt hij het gebrek aan aandacht van nationale politiek voor het platteland aan. 'Politiek gaat nog te vaak over mensen, in plaats van dat het een samenwerking is mét mensen. Zeker op het platteland is dat het geval. Te lang heeft de politiek het platteland rechts laten liggen,' aldus Vaneeckhout.

Het voorbije jaar trok Vaneeckhout dwars door Vlaanderen en sprak hij met heel wat mensen op het platteland. Van de landbouwer en de dorpsschool die onder druk staan, tot de vrijwilligers die helpen bij de lokale opvang van mensen op de vlucht: Vaneeckhout sprak met hen allemaal en integreerde de gesprekken in zijn eerste boek, 'Vergeten land.' Het idee voor het boek ontstond na de verkiezingen van 26 mei 2019, een nieuwe zwarte zondag, hoewel anders dan de voorgaande. In tegenstelling tot eerdere verkiezingen behaalde extreemrechts zijn historische resultaat vooral op het platteland. In pakweg het kanton Diksmuide werd Vlaams Belang de grootste partij, terwijl ze vijf jaar eerder zelfs de kiesdrempel niet haalde.

Vaneeckhout: 'Die evolutie wegzetten als alleen maar een uiting van racisme is al te makkelijk. Er klinkt vooral een luide noodkreet van plattelandsbewoners in door. Te lang heeft 'de politiek in Brussel', zowel de traditionele en progressieve partijen, de Vlaamse dorpen rechts laten liggen. Te veel Vlamingen voelen zich ontheemd, niet gehoord en bezorgd over de toekomst. Antwoorden op die bezorgdheden mogen niet alleen van rechtse partijen komen. Progressieve politiek heeft een toekomst op het platteland.'

Vandaag om 12u stelt Vaneeckhout zijn boek voor in het Vlaams Parlement. Morgen doet hij de boekvoorstelling nog eens over in zijn thuisdorp Anzegem. Daarmee geeft hij de aftrap voor een nieuwe toer door Vlaanderen.

Ontdek ons standpunt over ruimtelijke ontwikkeling