Stemming wet op kansspelen opnieuw uitgesteld.

02 Februari 2023

Stemming wet op kansspelen opnieuw uitgesteld.

Onder grote druk van de goklobby wordt het wetgevingsproces steeds vertraagd.

Het wetsvoorstel van Stefaan Van Hecke dat de goksector aan banden moet leggen werd opnieuw niet gestemd in de Kamercommissie Justitie.

Met dit wetsvoorstel wil Groen mensen en jongeren in het bijzonder beschermen tegen de gokmachine waartegen je alleen kan verliezen. Het wetsvoorstel moet gokverslaving aanpakken en trekt daarom onder meer de leeftijdslimiet op van 18 tot 21 jaar. Er wordt ook een uitbreiding van de EPIS-controle voorzien, een soort zwarte lijst voor mensen die geen toegang mogen krijgen tot allerlei goktempels. Bonussen worden verboden en er komt een principieel verbod op gokreclame.

Het voorstel dateert van 2019, er werd ruim tijd uitgetrokken om hoorzittingen te houden en adviezen in te winnen. Allerhande beroepsverenigingen probeerden de wet tegen te houden door een rechtszaak aan te spannen tegen de EPIS-controle. De beschikking van de kortgedingrechter is intussen geanalyseerd en houdt de verdere behandeling van het ontwerp niet tegen.

Nu vraagt de MR om met de behandeling van het wetsvoorstel te wachten tot het extra advies van de Raad van State gekend is over het KB van minister Van Quickenborne dat dateert van december vorig jaar. Dat KB verbiedt gokreclame op tv, radio, websites, affiches, kranten en tijdschriften.

Deze vertragingen in het wetgevend proces stellen ons enorm teleur. Het advies van de Raad van State wordt verwacht op 10 februari, waarna het hopelijk snel tot een stemming komt van het belangrijk wetsvoorstel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Stefaan