Zorgplichtwet maakt bedrijven verantwoordelijk voor hele keten

14 December 2023

Zorgplichtwet maakt bedrijven verantwoordelijk voor hele keten

"Zorgplicht moet bedrijven aan de regels houden en de cowboys uit de industrie weren. Tien jaar na de Rana Plaza ramp hebben we nu een wet die zo'n tragedies moet voorkomen en komaf maakt met straffeloosheid van multinationals."  

Deze ochtend is de Europese zorgplichtwet afgeklopt, die bedrijven verantwoordelijk maakt voor hun volledige toeleveringsketen. Op die manier zullen ze zich niet meer kunnen verschuilen achter onderleveranciers bij wantoestanden. "Dit is een overwinning waar groenen lang voor hebben gevochten, verantwoord ondernemen moet de norm worden", benadrukt Sara Matthieu. "Bedrijven zullen niet meer kunnen wegkijken bij uitbuiting, vervuiling en mensenrechtenschendingen. Al hadden we de wet graag nog ambitieuzer gemaakt, hier kunnen we nu verder op bouwen."

Het gaat om een principeakkoord dat in de komende weken verder uitgeklaard zal worden. Door grote druk van lobbyisten is er nog geen akkoord over de financiële sector. De lidstaten stonden hier enorm op de rem. Ook over de herzieningsmogelijkheden en rond hoge risicosectoren blijven de onderhandelingen lopen. In de komende weken zullen de Groenen de druk hoog houden voor een ambitieuze zorgplichtwet.

De zorgplichtwet is van toepassing voor bedrijven met meer dan 500 werknemers. Alle bedrijven die op de Europese markt opereren vallen onder de nieuwe regels. Als bedrijven hun verplichtingen niet nakomen, kunnen boetes volgen die 5% van hun jaaromzet bedragen. Slachtoffers zullen ook makkelijker toegang tot compensatie krijgen onder de nieuwe regels.

Er is ook een lijst met risicosectoren opgenomen, waarvoor bijkomende richtlijnen ontwikkeld worden als voorzorg. Onder andere de textielsector zit daarbij. Matthieu: "Zorgplicht moet bedrijven aan de regels houden en de cowboys uit de industrie weren. Tien jaar na de Rana Plaza ramp hebben we nu een wet die zo'n tragedies moet voorkomen en komaf maakt met straffeloosheid van multinationals."