Europees Parlement wil recht op deconnecteren en preventie tegen burn-out wettelijk verankeren

10 Maart 2022

Europees Parlement wil recht op deconnecteren en preventie tegen burn-out wettelijk verankeren

'De arbeidsmarkt evolueert snel, risico's en preventie moeten we voortdurend op elkaar afstemmen. Het vele telewerk zorgde de afgelopen twee jaar voor flexibiliteit, maar soms ook voor verhoogde werkdruk. Daarom wil ik het recht op deconnecteren in Europese wetgeving verankeren.' (Sara Matthieu)  

Het Europees Parlement wil het recht op deconnecteren en preventie tegen burn-out of stress op het werk verankeren in wetten en keurt daarom vandaag een rapport goed. Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu is schaduwrapporteur op het dossier en juicht het rapport voor betere veiligheid en gezondheid op het werk toe: "De arbeidsmarkt evolueert snel, risico's en preventie moeten we voortdurend op elkaar afstemmen. Het vele telewerk zorgde de afgelopen twee jaar voor flexibiliteit, maar soms ook voor verhoogde werkdruk. Daarom wil ik het recht op deconnecteren in Europese wetgeving verankeren. De Commissie komt met veel goedbedoelde adviezen, werknemers hebben wetten nodig die afdwingbaar zijn."

Zo vraagt het rapport een nieuwe richtlijn ter preventie van burn-out en stress. Volgens Matthieu is het aantal mensen dat langdurig uitvalt, niet alleen in België torenhoog: "Het is een Europees probleem. Overal nemen de cijfers toe. Ik vraag daarom een Europese richtlijn waardoor werkgevers de risico's beter moeten inschatten en maatregelen nemen. Dat is ook in het belang van de werkgevers zelf, door de krappe arbeidsmarkt is niemand gebaat met een personeelstekort."

Volgens Matthieu vraagt de snelle opmars van telewerk om betere steun voor werknemers: "Telewerk kent zeker voordelen, maar ook fysieke risico's zoals rugklachten en een verhoogde werkdruk omdat je constant beschikbaar moet zijn. Het recht op deconnecteren is dankzij vice-eersteminister Petra De Sutter al beslist in ons land. Maar momenteel bestaat er nog geen Europese regeling, die moet er snel komen."

Dankzij de groenen in het Europees Parlement vraagt het rapport ook aandacht voor de impact van het klimaat op de arbeidsomstandigheden. Werken in de buitenlucht bij hittegolven doet de kans op huidkanker immers toenemen. "Het is dringend tijd dat we werknemers beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering", aldus Matthieu.

Lees ons standpunt over mentaal welzijn