Europees verbod op PFAS

29 Juni 2021

Europees verbod op PFAS

'De PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is niet alleen een Belgisch, maar een Europees probleem' (Sara Matthieu)

'De PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is niet alleen een Belgisch, maar een Europees probleem', dat zegt Europees Parlementslid voor Groen Sara Matthieu. 'Het aantal locaties in Europa dat potentieel PFAS kan uitstoten wordt geschat op maar liefst 100.000. Daarom wil ik een Europees verbod op PFAS-producten en strenge Europese limietnormen voor de bescherming van onze bodem en water, want via het drinkwater en voedsel komen die stoffen bij de mens terecht. En dat kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.'

Duizenden onnatuurlijke stoffen die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn komen in onze leefomgeving terecht en zo in ons drinkwater en onze voeding. Volgens Matthieu moet de Europese commissie dringend met een wetgeving komen om alle PFAS-productie te stoppen: 'Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden vragen nu al een verbod op niet-essentiële PFAS aan Europa, dit is een wake-upcall voor België om zich bij die landen aan te sluiten.' Uit een studie van Nordic Council blijkt dat de gezondheidskosten door het gebruik van PFAS voor alle EER-landen worden geschat op 52 tot 84 miljard EURO.

Matthieu: 'Dit cijfer is hallucinant en zelfs nog voorzichtig, want elk jaar stijgen die kosten als er meer PFAS-stoffen in het leefmilieu terecht komen. Daarom moeten we hier nu paal en perk aan stellen.

Europa moet het voortouw nemen om de meest vervuilde bodems in Europa in kaart te brengen. Wij willen dat de Commissie vervolgens in heel Europa dezelfde limietwaarden toepast voor bodemverontreiniging door PFAS.

Vandaag zijn er niet eens uniforme Europese limieten, met alle gevolgen vandien. De Commissie moet ook een programma opstellen voor het opruimen en saneren van de door PFAS vervuilde bodems met één simpel principe: de vervuiler betaalt.'

Lees hier ons standpunt over PFAS