Tijdelijk marktcorrectiemechanisme om buitengewone gasprijzen te beperken bereikt

19 December 2022

Tijdelijk marktcorrectiemechanisme om buitengewone gasprijzen te beperken bereikt

“Het marktcorrectiemechanisme (MCM) beschermt onze gezinnen en bedrijven tegen extreme prijzen, maar het blijft een ultieme veiligheidsmaatregel en het kan niet het enige antwoord zijn op de hoge energieprijzen."

Vandaag bereikten de Europese energieministers overeenstemming over een marktaanpassingsmechanisme, ook wel gasprijsplafond genoemd. "Vanaf het begin was ons gemeenschappelijk doel om de prijzen te beheersen en tegelijkertijd de leveringszekerheid te garanderen. Vandaag hebben we dat doel bereikt", zei Belgisch minister van Energie Tinne van der Straeten.

Samen met verschillende andere lidstaten - waaronder met name Italië, Griekenland, Spanje en Polen - pleit België al maanden voor een tijdelijk marktcorrectiemechanisme voor gas. Dat is nodig om gezinnen en bedrijven te beschermen tegen extreem hoge en volatiele energie- en gasprijzen.

De lidstaten zorgden ervoor dat dit mechanisme de nodige waarborgen bevat om de bevoorradingszekerheid te waarborgen. “Onze bevoorradingszekerheid is een zorg die door alle 27 lidstaten wordt gedeeld, niet alleen door Duitsland", voegt minister Van der Straeten eraan toe.

Het MCM maakt deel uit van een pakket aan maatregelen afgesproken op Europees niveau om de hoge gas- en energieprijzen tegen te gaan. “De Raad besloot ook om een gezamenlijke aankoop van gas te organiseren om de gasvoorraden te vullen voor volgende winter. Door samen te werken kunnen we onze gezamenlijke marktmacht gebruiken om lagere prijzen te onderhandelen. En het pakket laat ons toe de energietransitie te versnellen met snellere vergunningsprocedures. Samen met de noodzakelijke energiebesparende maatregelen zullen we klaar zijn voor volgende winter om zo samen de energiecrisis te boven te komen.”

Naast de noodmaatregelen op Europees niveau en de steun voor huishoudens om het hoofd te bieden aan de energiecrisis en de hoge energieprijzen, moeten de lidstaten en de Europese Commissie nu aan de slag voor een structurele en grondige hervorming van de Europese energiemarkt.

“Het marktcorrectiemechanisme (MCM) beschermt onze gezinnen en bedrijven tegen extreme prijzen, maar het blijft een ultieme veiligheidsmaatregel en het kan niet het enige antwoord zijn op de hoge energieprijzen. Het MCM dient om in te grijpen wanneer de gasprijs irrationeel piekt. Ik hoop dus dat dit mechanisme nooit nodig zal zijn. Het MCM beschermt op die manier zoals een airbag in een auto die enkel in een geval een ongeval geactiveerd wordt.” 

Blijf op de hoogte van het nieuws over energie