Geen meerderheid voor verlenging glyfosaat

16 November 2023

Geen meerderheid voor verlenging glyfosaat

"Het is dringend tijd om de gezondheid van Europese burgers ernstig te nemen. De WHO is duidelijk over de gezondheidsgevaren van glyfosaat: het gif is mogelijk kankerverwekkend, gelinkt aan lymfeklierkanker, onvruchtbaarheid, de ziekte van Parkinson en is bewezen schadelijk voor bijen en waterleven."

De Europese lidstaten hebben vandaag de kans gemist het gebruik van glyfosaat de komende tien jaar te verbieden. Volgens Europees Parlementslid en lid van de milieucommissie Sara Matthieu is dit slecht nieuws voor het milieu, de bijen en onze gezondheid: "Bijna alle studies waarop Europa zich baseerde om het bestrijdingsmiddel glyfosaat toe te laten, zijn onbetrouwbaar. Het is dringend tijd om de gezondheid van Europese burgers ernstig te nemen. De Wereldgezondheidsorganisatie is duidelijk over de gezondheidsgevaren van glyfosaat: het gif is mogelijk kankerverwekkend, gelinkt aan lymfeklierkanker, onvruchtbaarheid, de ziekte van Parkinson en is bewezen schadelijk voor bijen en waterleven."

Onverantwoorde verlenging

Tijdens de stemming in het beroepscomité was er geen gekwalificeerde meerderheid voor de verlenging van glyfosaat. Er is duidelijk niet genoeg steun onder de lidstaten voor het voorstel van de Commissie voor een verlenging met tien jaar. Doordat de lidstaten geen besluit kunnen vormen krijgt de Europese Commissie vrijspel voor de verlenging van glyfosaat. Matthieu: "De Europese groenen dringen erop aan om rekening te houden met het overweldigende wetenschappelijk bewijs voor de gevaren van glyfosaat."

Zes jaar geleden verlengde de EU het gebruik van glyfosaat voor vijf jaar met de voorwaarde dat het in deze periode zou worden uitgefaseerd. Vorig jaar werd het tijdelijk met een jaar verlengd. "Dat de Commissie er nu nog eens tien jaar verlenging door wil drukken, laat zien dat ze niet alleen het voorzorgsprincipe negeert, maar ook de terechte zorgen van veel Europese burgers. We mogen echt niet op deze manier gokken met onze biodiversiteit en volksgezondheid", aldus Matthieu.

 

>Volg het werk van Sara op de voet