Geld en politiek: tijd voor oplossingen

19 April 2023

Geld en politiek: tijd voor oplossingen

“Dit is de zoveelste crisisvergadering. Op 1 maart is de crisis uitgebroken met de pensioenextra’s van de Kamervoorzitters en oud-topambtenaren. We zijn vandaag 19 april en de crisis blijft maar aanslepen. Het is nu echt tijd voor oplossingen en hervormingen”

Deze middag houdt de Kamer een extra Bureau en een last minute ingelaste vergadering van vzw Pensioenkas. Groen-Kamerlid Kristof Calvo vindt dat er getreuzeld wordt met hervormingen en dringt bij Kamervoorzitster Tillieux aan om vaart te maken.

“Dit is de zoveelste crisisvergadering. Op 1 maart is de crisis uitgebroken met de pensioenextra’s van de Kamervoorzitters en oud-topambtenaren. We zijn vandaag 19 april en de crisis blijft maar aanslepen. Het is nu echt tijd voor oplossingen en hervormingen”, aldus Calvo.

Het Bureau moet vandaag knopen doorhakken, ook inzake hervormingen. “De audit van het Rekenhof moet gaan over de hele bedrijfsvoering van de Kamer. Rond alles van terugvorderen gelden, moet er meer duidelijkheid komen. En vooral: laat ons eindelijk het statuut van politici hervormen. Extra’s, koterijen en uitzonderingen moeten allemaal herbekeken worden. Het Bureau moet dat vandaag beslissen. Een andere conclusie is niet mogelijk.”

Net vandaag zijn er ook hoorzittingen over de hervorming van de partijfinanciering in de Kamercommissie Grondwet. “Dit is nog zo’n dossier waar het getreuzel moet ophouden. De hervorming staat in het regeerakkoord en moet er dus ook komen. Geld en politiek is terecht een belangrijk thema. Tijd om rond dit belangrijk thema ook belangrijke hervormingen door te voeren.”

18 voorstellen voor een eerlijke en goedkopere politiek