Groen eist onmiddellijke aanpassing zorgbudget voor betaalbaarheid woonzorgcentra

11 April 2022

Groen eist onmiddellijke aanpassing zorgbudget voor betaalbaarheid woonzorgcentra

"De Vlaamse regering laat zijn ouderen alweer in de steek. Oma's en opa's moeten bedelen bij hun kinderen of het OCMW. Dat is vernederend en een welvarende regio als Vlaanderen onwaardig." (Jeremie Vaneeckhout)  

Vlamingen met een gemiddeld pensioen zijn niet meer in staat zijn om de factuur van een gemiddeld Woonzorgcentrum te betalen. Groen eist daarom de onmiddellijke verhoging van de zorgbudgetten uit de Vlaamse sociale bescherming om de ouderen een menswaardig en comfortabel bestaan te bieden. Ook het OCMW of de kinderen moeten niet langer opdraaien voor de onbetaalbare zorg.

"De Vlaamse regering laat zijn ouderen alweer in de steek. Oma's en opa's moeten bedelen bij hun kinderen of het OCMW. Dat is vernederend en een welvarende regio als Vlaanderen onwaardig", zegt Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout.

De gemiddelde maandelijkse factuur voor een woonzorgcentrum bedroeg in 2021 ongeveer 1800 euro. Door de mogelijkheid om dit tot twee keer toe te indexeren zal de factuur dit jaar nog meer stijgen. Zoals de prijsstijging met 8% in het Antwerps Zorgbedrijf al aantoont, zullen de prijzen op bepaalde plaatsen effectief serieus toenemen.

Groen eist daarom dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid opneemt en betaalbare, kwaliteitsvolle zorg garandeert voor alle ouderen. "De Vlaamse regering moet daarom op korte termijn de zorgbudgetten aanpassen aan de huidige levenskost. En we kunnen meteen ook eens ernstig nadenken over de toekomst, over hoe we de woonzorg betaalbaar houden voor alle Vlamingen en niet enkel voor diegenen met een klein huis aan hun pols", aldus het Groene parlementslid.

De budgetten, voorzien door de Vlaamse overheid, voldoen al lang niet meer. Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, zo'n 130 euro per maand, is al tien jaar niet meer geïndexeerd. "In de 20 jaar dat het zorgbudget bestaat is het amper met 5 euro gestegen. Dat is nauwelijks de prijs van één koffie met een carré confituur. Dat is niet ernstig", zegt Jeremie Vaneeckhout.

In 2018 deed daarom ongeveer 7 procent van de ¬bewoners van woonzorgcentra een beroep op het OCMW om hun verblijf te kunnen betalen. Recentere cijfers voor West-Vlaanderen geven aan dat 1 op 20 rusthuisbewoners beroep doet op het OCMW. Heel wat andere rusthuisbewoners krijgen dan weer hulp van hun kinderen of familie.

"Daarmee komen we tot de fundamentele vraag: moeten de kinderen of de familie voor de onbetaalbare zorg blijven opdraaien of is het de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering om met ons belastinggeld, onze ouderen een menswaardige oude dag te bezorgen? Onze keuze is duidelijk", besluit Jeremie Vaneeckhout.

Hoe wil Groen de ouderen koesteren?