Groen wil tijdelijke boycot Israël

29 Februari 2024

Groen wil tijdelijke boycot Israël

"Deze gruwelijke oorlogsmisdaden moeten stoppen." - Covoorzitster Nadia Naji en fractieleider Wouter De Vriendt

Groen en Ecolo willen een tijdelijke boycot tegen Israël. Dat zeggen covoorzitster Nadia Naji en Kamer-fractieleider Wouter De Vriendt: "Israël voert een vernietigende oorlog in Gaza en terwijl kan het land doodleuk deelnemen aan het Eurovisiesongfestival of het EK voetbal. Een onaanvaardbare en hypocriete situatie", aldus covoorzitster Nadia Naji. 

Groen-fractieleider De Vriendt: "De Gazastrook blijft een hel en humanitaire ramp voor de Palestijnen. Sinds de vreselijke terroristisch aanslag door Hamas op 7 oktober is het Israëlische regime al vier maanden bezig aan een onmenselijke oorlog, die onschuldige burgers het hardst treft. Israël schendt systematisch het oorlogsrecht én de mensenrechten. Mensenrechten zijn er voor iedereen. Deze gruwelijke oorlogsmisdaden moeten stoppen en daarom willen wij een tijdelijke boycot tegen Israël tot Israël haar wrede oorlog de-escaleert."

Oproep naar Eurovisiesongfestival en EK voetbal

Groen en Ecolo roept concreet op tot een tijdelijke boycot van Israël, zijn regering en zijn vertegenwoordigers, tot Israël het genadeloze geweld stopt. Naji: "Zo’n tijdelijke boycot betekent dat Belgische overheden (politie, defensie) niet langer samenwerken met Israëlische instanties en ook dat de deelname van Israël aan internationale evenementen op dit moment niet kan." 

De partijen benadrukken dat dat niet betekent dat België niet kan deelnemen aan events zoals het EK voetbal of het Eurovisiesongfestival als ook Israël hier aan deelneemt, wél doen ze een oproep aan het moreel geweten van organisaties als de voetbalbond, de UEFA of de organisatie van het Eurovisiesongfestival (de EBU) om Israël te weren zolang de oorlog in Gaza doorgaat. "Toen Rusland Oekraïne binnenviel werd Rusland geweerd door de UEFA en het Eurovisiesongfestival. Maar Israël kan vrolijk blijven deelnemen terwijl Palestijnen lijden in de Gazastrook, dat is toch pure hypocrisie?", aldus Naji.

Bijkomende sancties 

Verder willen Groen en Ecolo bijkomende sancties: individuele Israëli’s of Palestijnen die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden moeten een verbod krijgen om naar Europa te reizen en hun financiële middelen moeten worden bevroren. 

De Vriendt: "We vragen ook dat ons land op het Europees niveau economische sancties bepleit en de opschorting van het associatieverdrag tussen Israël en de EU. België moet ook aandringen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag om de oorlogsmisdaden in Gaza sneller te onderzoeken en te berechten. Mensenrechten zijn er voor iedereen, zeker voor alle Palestijnen die nog altijd gevangen zitten in de onmenselijke hel van Gaza."

Stop het bloedvergieten, boycot Israël