Mieke Schauvliege blijft Vlaams fractieleider voor Groen

24 Juni 2024

Mieke Schauvliege blijft Vlaams fractieleider voor Groen

"Of het nu gaat over zorg, onderwijs of armoede, op bijna alle Vlaamse thema's zijn de uitdagingen vandaag zeer groot." Vlaams fractieleider Mieke Schauvliege.

Mieke Schauvliege wordt opnieuw fractieleider voor Groen in het Vlaams Parlement. Dat heeft de Groen-fractie maandag unaniem beslist. Schauvliege is vastberaden om kritisch maar constructief oppositie te voeren. Schauvliege: "Als fractieleider zal ik de stem vertolken van zij die gestemd hebben voor een eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt, goede betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen."

"Mieke is een uitstekend parlementslid die zich echt kan vastbijten in dossiers," klinkt het bij Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout. "Als fractieleider is ze een keiharde werker die klaarstaat om de Vlaamse regering op haar verantwoordelijk te wijzen. Want of het nu gaat over zorg, onderwijs of armoede, op bijna alle Vlaamse thema's zijn de uitdagingen vandaag zeer groot." 

Schauvliege: "Ik ben fier en enthousiast om mijn taak als fractieleider verder te zetten. Wij bereiden ons momenteel voor op stevige oppositie vanuit de prioriteiten die de groene kiezers ons meegegeven hebben. Een heruitgave van het kille, rechtse Zweedse beleid waar gewone mensen en het klimaat het slachtoffer van zijn, dat is niet het soort samenleving dat wij willen."

Schauvliege is politiek actief sinds 2000. Schauvliege werd meteen verkozen als gemeenteraadslid in Aalter waar ze oppositie voert tegen Pieter De Crem en sinds 2012 is ze er ook fractieleider. 

In 2019 raakte ze verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger in de kieskring Oost-Vlaanderen. In het Vlaams Parlement ontpopte Schauvliege zich als een groene dossiervreter en legde ze zich onder meer toe op het PFOS-dossier, bosbehoud en de stikstofsaga. In april 2023 volgde ze Björn Rzoska op als fractieleider in het Vlaams Parlement en bij de recente verkiezingen was ze Vlaamse lijsttrekker in kieskring Oost-Vlaanderen en behaalde een heel goed resultaat. 

Ze studeerde in 1995 af als bio-ingenieur in land- en bosbeheer aan de UGent. Ze ging aan aan de slag bij Velt vzw (1998-2004) en vervolgens als beleidsmedewerker bij het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid (2004-2009). In 2010 begon ze als ingenieur bij de Gentse groendienst, waar ze na 2016 ook een tijd directeur werd.