Geen private winst ten koste van ouderenzorg

17 Februari 2023

Geen private winst ten koste van ouderenzorg

Winstbejag heeft geen plaats in de zorg.

Orpea, één van de grootste uitbaters van woonzorgcentra in België, gaat in één keer tien rusthuizen sluiten. Groen vraagt dat minister Crevits in actie komt.

“Wij zijn in eerste instantie bezorgd over de zorgkwaliteit en huisvesting van de getroffen bewoners,” zegt Groen covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. “De zorginspectie moet ter plaatse gaan en de nodige beschermingsmaatregelen treffen.”

Het nieuws van de sluiting kan geen verrassing zijn voor minister Crevits. 5 van de 23 woonzorgcentra van de Franse speler staan al onder verscherpt toezicht van de zorginspectie. Groen vraagt een onmiddellijke doorlichting van Orpea.

“Dit is een fundamentele zaak: er kan en mag geen winst gemaakt mag worden ten koste van de zorg die ouderen krijgen. Orpea verziekt de sector. Er moet ingegrepen worden. Vlaanderen moet garanderen dat private spelers slechts een beperkt rendement mogen uitkeren aan de aandeelhouders. Winstbejag heeft geen plaats in de zorg,” aldus Vaneeckhout.

Vlaanderen stevent af op meer van deze rampen, volgens de Groene covoorzitter. “Met dank aan het beleid van de regering Jambon. Private investeerders krijgen alsmaar meer macht over de zorg in Vlaanderen. Hogere prijzen, een slechtere dienstverlening en een afwending van belastinggeld naar de zakken van investeerders. De regering Jambon is fout bezig. Als elke meerwaarde in de zorg wordt afgemeten aan efficiëntie en rendement, dan gaat de zorg en menselijkheid verloren.”

Zorg mee voor de zorg. Teken onze petitie.