Dit jaar wordt cruciaal voor eerlijk klimaatbeleid

01 September 2023

Dit jaar wordt cruciaal voor eerlijk klimaatbeleid

"Klimaatbeleid moet vooral eerlijk zijn. Eerlijk klimaatbeleid neemt iedereen mee."

"Dit jaar wordt cruciaal voor eerlijk klimaatbeleid", die boodschap brachten covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout tijdens Refresh, een zomers politiek festival waarop Groen het nieuwe politieke jaar aftrapt. Onder het motto 'eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt', benadrukken Naji en Vaneeckhout dat het aanpakken van de klimaatcrisis onlosmakelijk verbonden is met het bestrijden van ongelijkheid en het verbeteren van het welzijn van iedereen.

Bijna 1.000 mensen kwamen samen in het Asiat park in Vilvoorde voor een zomers politiek festival vol muziek, interessante sprekers en activiteiten. Ramsey Nasr, Nederlandse dichter en schrijver ging in gesprek met vicepremier Petra De Sutter over de maatschappelijke uitdagingen, Bruno Vanden Broecke verwonderde de aanwezigen met zijn theatervoorstelling 'Wortels' over de spanning tussen landbouw en natuur, Nic Balthazar inspireerde met zijn klimaatbetoog en dragqueen Veronika Deneuve had de allerkleinste aan haar lippen tijdens een voorleesuurtje

Bij de opening van het festival gaven de covoorzitters Naji en Vaneeckhout de aanwezigen een niet mis te verstane boodschap mee: "Klimaatbeleid moet vooral eerlijk zijn. Groen laat niemand achter, want het zijn de meest kwetsbaren die de meeste impact ondervinden. De klimaatcrisis aanpakken, is de ongelijkheid aanpakken."

Voor Groen zal het komende jaar bepalend zijn tussen eerlijk klimaatbeleid of een carte blanche voor grote vervuilers.

In een gepassioneerde speech benadrukten Naji en Vaneeckhout de verwoestende impact van de klimaatcrisis, die zich de afgelopen zomer heeft gemanifesteerd in extreme weersomstandigheden "Het Middellandse Zeegebied staat letterlijk in de fik. In Hawaï zijn nog steeds meer dan 1.000 mensen vermist na de verwoestende natuurbranden. Honderdduizend Pakistanen moesten geëvacueerd worden door overstromingen. En ook aan het Gardameer en in Slovenië kenden ze zware overstromingen", zeggen Naji en Vaneeckhout. Ze bekritiseerden traditionele politieke partijen voor het negeren van deze realiteit en het nalaten om doortastende maatregelen te nemen.

"Klinkt dit als: hoog tijd voor een klimaatpauze? Klinkt dit als: we moeten het wat langzamer aan gaan doen? Klinkt dit als: laat ons nog wat treuzelen? En toch lijken meer en meer partijen die kant op te gaan. De Europese natuurherstelwet werd daardoor een strijd op het scherp van de snee, die we gelukkig wonnen met de Groenen. Het wordt een voorproefje van wat ons te wachten staat in 2024, in Europa, én ook bij ons: drukken we op de pauzeknop of drukken we door? That's the question", klinkt het scherp bij Naji en Vaneeckhout. "Voor klimaattreuzelaars geen plaats."

Groen maakt van eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt, dé inzet van het komende jaar. Het is voor de groene covoorzitters essentieel dat de klimaattransitie wordt aangegrepen als opportuniteit om ongelijkheid in de samenleving weg te werken en iedereen de kans op een goeie gezondheid en zorg te bieden.

Waar Groen mee aan het stuur zit maakt ze het verschil. In de federale regering met een verviervoudiging van de wind op zee, een overwinstbelasting voor energiebedrijven en ongezien pakket aan maatregelen die mensen hielpen om de energiecrisis door te komen. In Brussel is openbaar vervoer toegankelijker en goedkoper geworden. En lokaal, zoals in Vilvoorde de gaststad van het festival, zijn groene schepenen pionier op klimaatvlak.

Groen wil vanop verschillende fronten eerlijk klimaatbeleid realiseren. "Een land waar je woont in een energiezuinige en comfortabele woning, met betaalbare groene energie van bij ons, en waar je gemakkelijk met het openbaar naar je job met goeie voorwaarden kan", zeggen Naji en Vaneeckhout. "In de strijd tegen de klimaatcrisis staan we zij aan zij met alle burgers, zonder uitzondering. Groen laat niemand achter, omdat het aanpakken van de klimaatcrisis onlosmakelijk verbonden is met het aanpakken van ongelijkheid."

Naji en Vaneeckhout besluiten: "Groen is niet alleen goed voor de planeet, ook voor je gezondheid en ook voor rechtvaardigheid. Enkel met Groen is er ook aandacht voor iedereen die getroffen wordt door onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Eerlijk klimaatbeleid is goed voor onze gezondheid en die van onze kinderen en kleinkinderen. De toekomstige generaties zullen ons beoordelen op de acties die we nu ondernemen."