Groen zorgt voor wetswijziging: handboeien bij kinderen enkel onder voorwaarden

28 September 2022

Groen zorgt voor wetswijziging: handboeien bij kinderen enkel onder voorwaarden

Kinderen verdienen specifieke zorgen en een aangepaste aanpak, al helemaal in situaties waar sprake kan zijn van dwang en geweld door overheidsdiensten.

De Belgische wet maakt tot op heden geen verschil tussen kinderen en volwassenen in het gebruik van handboeien. De Commissie Binnenlandse Zaken stemde vandaag in met een wetsvoorstel van Ecolo-Groen dat daar verandering in brengt. Het wetsvoorstel schuift specifieke regels voor het handboeien van minderjarigen naar voren. ‘Gehandboeid worden is een impactvolle ervaring’ zegt Groen-parlementslid Eva Platteau. ‘Kinderen zijn daarin nog kwetsbaarder dan volwassenen. Met dit wetsvoorstel beperken we het gebruik van handboeien bij minderjarigen tot strikt noodzakelijke situaties’.

Het voorstel brengt de Belgische wetgeving in lijn met het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, waarin staat dat de belangen van het kind steeds de eerste overweging moeten vormen in alle maatregelen die op hen van toepassing zijn. ‘Kinderen verdienen specifieke zorgen en een aangepaste aanpak’ licht Platteau toe. ‘Die benadering moeten we als overheid ter harte nemen, al helemaal in situaties waar sprake kan zijn van dwang en geweld door overheidsdiensten’.

Ook de Kinderrechtencommissaris drong in 2012 al aan op de noodzaak van zo’n specifiek wettelijk kader voor het gebruik van handboeien bij minderjarigen. Recenter werd die oproep herhaald in een advies van Kinderrechtencommissaris aan de Commissie Binnenlandse Zaken, dat er kwam op vraag van Ecolo-Groen. Het Comité P kaartte in 2016 aan dat het verankeren van zulke voorwaarden een wijziging van de wet op het politieambt vereist.  ‘We zijn blij dat we brede steun gekregen hebben van onze partners in de meerderheid om die noodzakelijke aanpassing ook eindelijk te doen. Enkel het Vlaams Belang heeft zich onthouden.’ zegt Platteau.

Dat de nieuwe wet heldere criteria voor het gebruik van handboeien bij minderjarigen naar voren schuift, is ook voor politiemensen een vooruitgang. ‘De criteria helpen hen de juiste beslissing te nemen in een moeilijke situatie’ voegt Platteau toe. Het wetsvoorstel definieert de situaties waarin minderjarigen uitzonderlijk wel geboeid mogen worden. Bijvoorbeeld wanneer er een accuut vluchtgevaar is, wanneer er geweld of verzet is tegen de vrijheidsbeneming. Maar ook wanneer de betrokkene een gevaar vormt voor zichzelf, de persoon die de arrestatie uitvoert of voor derden, of wanneer de betrokkene bewijzen tracht te vernietigen.

In de zomer van 2020 ontstond er ophef over de arrestatie van twee kinderen in Sint-Gillis. Op beelden die op sociale media circuleerden was te zien hoe één van de twee kinderen in de boeien geslagen werd, zonder dat er sprake was van een vluchtpoging of  verzet. 'Met ons wetsvoorstel willen we dit soort voorvallen verbannen naar het verleden’ besluit Platteau.

Ontdek hier hoe Groen kinderen en jongeren wil ondersteunen