Groen ontzet over wantoestanden Orpea-woonzorgcentra

14 Maart 2023

Groen ontzet over wantoestanden Orpea-woonzorgcentra

'De veiligheid en het welzijn van ouderen worden opgeofferd voor de winst van private spelers.'

Ouderen die opgesloten of gefixeerd worden, problemen met medicatieveiligheid en nijpende personeelstekorten: het is geen uitzondering in de private woonzorgcentra van de groep Orpea. De onderzoekscel van HLN en VTM Nieuws brengen vandaag een verontrustend beeld over hoe er omgegaan wordt met ouderen en de Vlaamse regering laat het gebeuren. 'Iedereen heeft recht op warme en betaalbare zorg. Uit het onderzoek van HLN en VTM blijkt vandaag dat de Vlaamse regering dat recht niet kan garanderen. De veiligheid en het welzijn van ouderen worden opgeofferd voor de winst van private spelers', klinkt het scherp bij Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en parlementslid Ann De Martelaer.

'20 jaar cd&v-beleid op welzijn hebben onze ouderenzorg naar de afgrond geleid. Het hoog tijd dat minister Crevits een radicaal andere koers gaat varen en onze ouderen niet langer behandelt als afgedankte burgers', hekelt Vaneeckhout. Dat de Vlaamse regering de deur openzette voor private spelers binnen zorg en welzijn vinden de groenen een grote fout. Vaneeckhout: 'Internationaal onderzoek toonde eerder al aan dat de zorg in private organisaties vaak van lagere kwaliteit is dan die in publieke woonzorgcentra. Het onderzoek van HLN en VTM maakt pijnlijk duidelijk dat ook in Vlaanderen private zorg géén kwaliteitsgarantie biedt, in tegendeel. Het is hoog tijd dat de Vlaamse regering onze ouderenzorg opnieuw in handen neemt en het recht op warme zorg garandeert.'

De groenen vinden het een vanzelfsprekendheid dat private spelers in de zorg minstens een deel van de winst opnieuw in zorgkwaliteit zouden moeten investeren. Dat gebeurt vandaag niet. 'Zorg zou geen winstpost mogen zijn en al zeker niet wanneer er geen kwaliteit tegenover staat. Ofwel wordt de private zorg weer afgeschaft, ofwel komt er betere kwaliteitscontrole én wordt de winst geïnvesteerd om de zorgkwaliteit te garanderen', aldus de groenen.

Niet alleen de ouderen zelf, maar ook het personeel is slachtoffer van het wanbeleid van de Vlaamse regering merken de groenen op. De Martelaer: 'Veel mensen met een hart voor de zorg worden door het beleid van de Vlaamse regering, met schrijnende personeelstekorten, in onwerkbare situaties geduwd. Velen smijten de handdoek in de ring, waardoor de situatie nog kritieker wordt. Wanneer gaat minister Crevits de personeelstekorten aanpakken zodat het zorgpersoneel de tijd en ruimte krijgt om te zorgen?' De groenen dringen erop aan dat minister Crevits dringend werk maakt van betere arbeidsvoorwaarden voor het zorgpersoneel en meer erkenning voor hun werk, om de crisis in de zorg te keren.

Zorg mee voor de zorg. Teken onze petitie.