Waterfactuur wordt nog duurder

29 November 2024

Waterfactuur wordt nog duurder

"Het kan niet dat de gezinnen alle meerkosten betalen en de industrie buiten schot blijft"

Begin oktober erkende Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) dat de consument 28 euro per jaar meer zou betalen op de waterfactuur. Maar in werkelijkheid wordt het ruim dubbel zoveel. Bovendien komen de kosten bovenop de stijgende prijs van het drinkwater zelf. Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege roept op tot een grondige evaluatie en een ernstige hervorming. "Deze regering heeft telkens maar één oplossing voor de hogere kosten van proper en gezond drinkwater: de factuur van de gezinnen verhogen. Dat moet stoppen. Wij pleiten voor een proportionele verdeling van de inspanningen."

"Opdat er schoon water uit de kraan blijft stromen", zou er een "extra inspanning" moeten worden gedaan. Zo klonk het schoorvoetend bij de presentatie van de begrotingstabellen eind september.  "Waterzuivering kost steeds maar geld", mompelde minister van Begroting Ben Weyts (N-VA) toen. Bevoegd minister Jo Brouns (CD&V) beloofde daarop dat hij de waterfactuur zou hervormen, waardoor de gevolgen voor kleine gebruikers beperkt zouden blijven. Even later verklaarde zijn minister-president Matthias Diependaele dat de meerkost voor een gemiddeld gezin 28 euro zou zijn. Dat blijkt nu uit de tabellen van Brouns al om 45 euro te gaan. 

Maar dat is dus nog niet alles. Bovenop die al aangekondigde verhogingen zal de regering ook nog een prijsstijging van 33 miljoen euro toelaten. "Een extra verhoging die er vorige week vrijdag via een amendement op het programmadecreet is ingeslopen", zegt Schauvliege. De 33 miljoen euro komt er op vraag van de rioolbeheerders (de gemeenten) voor de werken aan, en het uitbreiden van, het rioolnetwerk. Concreet zal het plafond worden verhoogd van de prijs die de rioolbeheerders mogen factureren. Extra kostprijs voor een gemiddeld gezin? 15 euro. Opgeteld is dat dus een meerkost van 60 euro per jaar, alleen al voor de zuivering van het drinkwater en het onderhoud van de rioleringen. Dat is meer dan dubbel zoveel als de 28 euro per jaar waar Diependaele over sprak. Voor een gezin van vier lopen de bijkomende kosten zelfs op tot 85 euro. Een gezin van vijf is ruim 100 euro kwijt aan de hogere bijdragen.

De hogere heffingen komen nog eens bovenop de prijs van het water zelf, die - afhankelijk van de drinkwatermaatschappij die uw regio belevert - volgend jaar óók toeneemt. Zo rekent ‘De Watergroep’, de grootste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen, vanaf 1 januari een prijsverhoging door die een gemiddeld gezin 25 euro per jaar extra zal kosten.

De drinkwaterfactuur van een gemiddeld gezin steeg in de periode van 2010 tot 2024 al van 266 euro/jaar tot 454 euro/jaar. Inclusief de nieuwe prijsstijgingen van deze regering zal de prijs van het water op onze factuur op vijftien jaar tijd meer dan verdubbeld zijn. En dat terwijl het waterverbruik van een gemiddeld gezin over diezelfde periode met tien procent is gedaald.

Groen is zich bewust van de bijkomende financieringsnoden voor proper en gezond drinkwater, "maar telkens een sluikse verhoging doorvoeren op kap van de gezinnen, is geen beleid. Dit vraagt om een ernstige aanpak", zegt Schauvliege. Ze wil dat er een gedegen evaluatie komt van de financieringsbehoefte. "Op basis daarvan kunnen we dan hervormen". Voor Schauvliege is een hogere waterfactuur één van de mogelijke pistes, "maar dan moeten de inspanningen proportioneel verdeeld worden over de verschillende verbruikers. Het kan niet dat de gezinnen alles betalen terwijl de agro-industrie, de petrochemie en de pharma-industrie opnieuw buiten schot blijven."