Demir stopt met steun voor bedrijven die inzetten op werkbaar werk
10 December 2024
Minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) schrapt met onmiddellijke ingang de werkbaarheidscheques. Met dat geld konden Vlaamse bedrijven de problemen rond werkbaar werk eerst in kaart brengen en ze vervolgens ook aanpakken.
"Meer en meer mensen zitten op of over hun limiet", zegt Vlaams Parlementslid Eva Platteau,"en nu Demir een zeldzaam effectief instrument had om het groeiend aantal burn-outs te counteren, gooit ze het in de prullenmand."
De werkbaarheidscheque was een Vlaamse tussenkomst tot maximaal 9000 euro per bedrijf. Uit parlementaire antwoorden van Demir blijkt dat er dit jaar 479 projecten mee werden gefinancierd. In 2023 liepen er 464 projecten. De cheques werden vooral gebruikt in kleine en middelgrote organisaties.
Met haar beslissing om de kraan dicht te draaien, lijkt Demir in te gaan tegen de conclusies van haar eigen administratie. Uit evaluaties van het departement Werk en Economie blijkt immers dat de werkbaarheidscheques wel degelijk hun vruchten afwerpen: 95% van de bedrijven geeft aan een duidelijke impact te ervaren en een groter bewustzijn te zien rond het thema. In de meerderheid van die bedrijven uit zich dat ook in een engagement voor verdere acties. "Deze Vlaamse regering gooit weg wat wel degelijk werkt", zegt Platteau. "Voor Werkbaar Werk voorziet deze regering slechts 3 miljoen euro in de begroting, terwijl de noden zo groot zijn en investeringen zichzelf terugbetalen."
"Werkbaar werk zou net een topprioriteit moeten zijn, zeker omdat de Vlaamse regering een werkzaamheidsgraad van 80 procent als doelstelling heeft."
"De honderden bedrijven die ermee aan de slag gingen, getuigden bijna unaniem over een positieve impact en een grotere bewustwording van het belang van werkbaar werk. Maar blijkbaar vindt de nieuwe minister dat niet belangrijk. Want een alternatief voor de cheques heeft ze niet. Laat staan een deftig budget."
De Vlaamse Sociaal Economische Raad (SERV), waarin vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd zijn, had in haar advies op de beleidsnota van Demir zelfs gevraagd voor "een structurele verankering van de werkbaarheidscheques". "Maar Demir gaat eens te meer lijnrecht in tegen de sociale partners en neemt beslissingen zonder enig overleg met hen", betreurt Platteau. "Bovendien is het zeer vaag wat er in de plaats komt. De minister spreekt van ”een laagdrempelig offensief lanceren richting ondernemingen” en fysieke aanspreekpunten." maar concreet is dat allerminst."
Groen vindt dat Werkbaar Werk veel meer aandacht verdient van deze regering. Volgens de werkbaarheidsmonitor hebben 51,8% van de werknemers in Vlaanderen een werkbare job. "Dat betekent dat bijna de helft van de werkende Vlamingen minstens één werkbaarheidsknelpunt heeft op vlak van werkstress, motivatie, leermogelijkheden of werk-privébalans", zegt Platteau. Ze vindt dat "Werkbaar werk net een topprioriteit zou moeten zijn, zeker omdat de Vlaamse regering een werkzaamheidsgraad van 80 procent als doelstelling heeft".