Groen dringt aan op wijkrenovatie met prefinanciering

14 Februari 2023

Groen dringt aan op wijkrenovatie met prefinanciering

'Met een renovatiebon, een prefinancieringssysteem waarbij de renovatiekost voorgeschoten wordt, zou de regering ook mensen kunnen helpen renoveren en isoleren die er zelf niet het spaargeld voor opzij hebben staan.'

‘Energie en geld stroomt langs slecht geïsoleerde muren, daken en vloeren naar buiten. Nu blijkt dat de hoge energieprijzen de Vlamingen niet kunnen aansporen om te renoveren, is het duidelijk dat de Vlaamse regering hen daar meer bij moet helpen. Er is dringend nood aan renovaties wijk per wijk, met prefinanciering voor wie zelf geen grote portemonnee heeft’, klinkt het bij Staf Aerts. Ook wat renovatie van sociale woningen betreft, moet de regering dringend een versnelling maken, vindt het Groen-parlementslid.

Om ons weerbaarder te maken tegen prijsschokken en om ons los te maken van fossiele brandstoffen en energie uit het buitenland, is het belangrijk om onze energie ook zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Met grondige renovaties kan de verspilling van energie sterk teruggedrongen worden. Dat gaat momenteel echter veel te traag toont onderzoek van milieu-econoom Johan Albrecht vandaag aan.

‘Renoveren lukt alleen de mensen die er het geld en de mentale ruimte voor hebben. Wie geen grote portemonnee heeft, wordt vandaag door de regering Jambon aan z’n lot overgelaten’, hekelt Aerts. Versterking van de energiehuizen is volgens Aerts niet voldoende, omdat ook daarmee de Vlaamse regering zich alleen richt op mensen die sowieso al overwegen om te renoveren, terwijl de groep net groter moet worden. ‘Met een renovatiebon, een prefinancieringssysteem waarbij de renovatiekost voorgeschoten wordt, zou de regering ook mensen kunnen helpen renoveren en isoleren die er zelf niet het spaargeld voor opzij hebben staan’, verduidelijkt Aerts.

Sociale woningen

Daarnaast heeft de regering een grote verantwoordelijkheid voor de energiezuinigheid van de sociale woningen, maar ook daar laat ze het volledig afweten. ‘Heel wat sociale woningen bevinden zich in erbarmelijke staat. Als we mensen uit armoede en uit hun kwetsbare situatie willen halen, dan is het essentieel dat zij in een degelijke woning kunnen verblijven. Sociale woningen isoleren en volleggen met zonnepanelen is in dat opzicht een no-brainer.

Blijf op de hoogte van het werk van Staf Aerts