Naji en Vaneeckhout: 'Groen is nodig in de strijd voor gezondere en eerlijkere samenleving'

27 Januari 2024

Naji en Vaneeckhout: 'Groen is nodig in de strijd voor gezondere en eerlijkere samenleving'

'Meer dan ooit is er nood aan leiders die lef en daadkracht tonen. Die de rode loper niét uitrollen voor extreemrechts, niet in woorden, niet in voorstellen. Groenen zijn de enige complexloos progressieven, en daar zijn we verdomd trots op.'

'Het rapport van de Vlaamse regering maakt één ding heel duidelijk: als we eerlijk klimaatbeleid willen dat iedereen meeneemt, goede betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen, dan is Groen nodig.' Met die woorden maakten Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout tijdens hun nieuwjaarsspeech duidelijk wat voor Groen de inzet van de verkiezingen wordt: de strijd voor een gezondere en eerlijkere samenleving. Naji en Vaneeckhout spraken de aanwezigen toe samen met Ecolo-covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet.

De covoorzitters van Groen en Ecolo spraken enkele honderden Vlamingen, Brusselaars en Walen toe tijdens hun Wintermarkt die ze samen organiseerden en die dit jaar doorging in Brussel. In een tweetalige speech trapten de covoorzitters het verkiezingsjaar af.

Naji en Vaneeckhout plaatsten de inzet van de verkiezingen duidelijk tegenover het beleid van de huidige Vlaamse regering. 'Twintig jaar rechts beleid in Vlaanderen heeft zijn failliet bewezen. De Vlaamse regering is een regering die kil beleid voert, die gewone mensen achterlaat, zeker de mensen die moeilijk rondkomen. Er ís geld in Vlaanderen. Maar de keuzes die de Vlaamse regering elke dag opnieuw maakt, zijn héél veelzeggend', klonk het. Naji en Vaneeckhout verwezen daarbij onder meer naar de crisis in de zorg, het lerarentekort en iedereen die in de kou blijft staan door de verrotting bij De Lijn.

'Groen is nodig', klonk het vol vertrouwen, waarbij de covoorzitters zich afzetten tegen de traditionele machtspartijen die steeds meer naar rechts opschuiven: 'Meer dan ooit is er nood aan leiders die lef en daadkracht tonen. Die de rode loper niét uitrollen voor extreemrechts, niet in woorden, niet in voorstellen. Er is nood aan leiders die hun eigen koers houden. Groenen zijn de enige complexloos progressieven, en daar zijn we verdomd trots op. Terwijl al de andere partijen steeds meer wegglijden naar rechts, houden wij onze linkse, eerlijke koers aan.'

Enkel met Groen