Jeremie Vaneeckhout (Groen): pijnlijke energiestilte bij Vlaamse regering

17 September 2022

Jeremie Vaneeckhout (Groen): pijnlijke energiestilte bij Vlaamse regering

"De federale regering maakt opnieuw 1 miljard euro vrij om gezinnen en bedrijven hun energiefactuur te verlichten. Langs Vlaamse kant blijft het oorverdovend stil.”

Gisteren besliste de federale regering over een nieuw en bijkomend pakket maatregelen om de energiecrisis aan te pakken. “De federale regering maakt opnieuw 1 miljard euro vrij om gezinnen en bedrijven hun energiefactuur te verlichten”, zegt covoorzitter van Groen Jeremie Vaneeckhout. “Langs Vlaamse kant blijft het oorverdovend stil.”

Het is crisis. De energieprijzen gaan door het dak en het water staat aan de lippen van vele gezinnen en bedrijven. Met het sociaal tarief beschermt de federale regering 1 miljoen meest kwetsbare gezinnen tegen de historisch hoge energietarieven. De BTW-verlaging zorgt voor een verlaging van de energiefactuur voor iedereen. En het extra energiepakket dat gisteren werd voorgesteld moet broodnodige ademruimte geven aan gezinnen en bedrijven.

“Vivaldi doet wat het kan, maar waar blijft Vlaanderen?”, aldus Vaneeckhout. “Het was gisteren oorverdovend stil langs Vlaamse kant, terwijl ook de regering Jambon tal van maatregelen kan nemen.”

Dat de regering Jambon geen snelheid maakt in deze crisis, is voor Vaneeckhout onaanvaardbaar. “De bevolking verarmt en de regering Jambon staat er met de handen in de zakken naar te kijken. Waar is het noodplan isolatie? Wanneer maakt de regering Jambon werk van een zonnesprint? Alle urgentie en daadkracht om burgers en bedrijven uit de nood te helpen zijn totaal afwezig, dat is hemeltergend en totaal onaanvaardbaar.”

Dik een week geleden zei minister-president Jambon dat ‘het een kwestie van dagen is’ eer de Vlaamse regering met een plan kwam ter ondersteuning van de bedrijven. Ondertussen blijft het stil. “De Vlaamse regering lijkt ook te vergeten dat ook zij een stuk heffingen uit de energiefactuur kunnen halen en zo onmiddellijk de Vlaming kan helpen.”

De groene covoorzitter roept Vlaams minister-president Jambon op om vaart te zetten achter een plan en de Vlaamse veerkracht echt in actie te zetten. “Deze regering heeft twee standen: niets doen of oppositie voeren tegen de federale regering. Het is hoog tijd dat ze doet wat ze moet doen: beleid voeren voor de Vlamingen en deze crisis aanpakken”, besluit Vaneeckhout.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws over energie