Groen koppelt strijd tegen klimaatcrisis aan strijd voor eerlijkere samenleving

16 Maart 2024

Groen koppelt strijd tegen klimaatcrisis aan strijd voor eerlijkere samenleving

'Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt en dat de verbinding maakt tussen mens, planeet én portemonnee, dat komt er énkel met Groen'

In de aanwezigheid van enkele honderden vrijwilligers presenteerden Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout vandaag hun prioriteiten voor de verkiezingen, onderverdeeld onder drie grote koepels: eerlijk klimaatbeleid, goede betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen. 'De strijd voor een eerlijke samenleving vormt de rode draad door heel ons programma. Of het nu gaat om het aanpakken van grote vervuilers, betaalbare psychologische hulp in de buurt of de strijd tegen racisme: onze 12 prioriteiten komen altijd op hetzelfde neer, namelijk het leven van de Vlamingen en Brusselaars beter en eerlijker maken', aldus Naji en Vaneeckhout.

De groenen laten de klimaatcrisis en de strijd voor eerlijk klimaatbeleid niet los. Dat zeiden covoorzitters Naji en Vaneeckhout expliciet in hun toespraak. 'Enkel voor Groen is klimaat nog een strijdpunt. Terwijl in 2019 nog elke traditionele partij opportunistisch mee probeerde te surfen op de klimaatprotesten, hebben ze de strijd tegen de klimaatcrisis intussen volledig losgelaten. Daarmee laten ze het klimaat én de samenleving in de steek', klonk het.

Eerlijk klimaatbeleid
Binnen de pijler eerlijk klimaat zetten de groenen in op prioriteiten als beter en goedkoper openbaar vervoer en het aanpakken van de grote vervuilers. 'De grote vervuilers horen de kosten van de klimaatcrisis te dragen, niet jij. En ze horen zeker geen financiële cadeaus te krijgen. Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt en dat de verbinding maakt tussen mens, planeet én portemonnee, dat komt er énkel met Groen', benadrukte Vaneeckhout.

De strijd tegen de klimaatcrisis koppelen de groenen aan de strijd tegen ongelijkheid. Ter illustratie haalden de groenen er opvallende cijfers bij: terwijl in België jaarlijks 20 miljard naar fossiele subsidies gaat, zou er omgekeerd slechts 1,5 miljard euro nodig zijn om alle uitkeringen en pensioenen boven de armoedegrens te trekken. 'Met meer dan 20 miljard die jaarlijks verdwijnt in fossiele subsidies, wordt armoedebestrijding een kwestie van prioriteiten, en niet van middelen.'

Eerlijke kansen

Die strijd voor een eerlijkere samenleving loopt vanzelf door bij de pijler eerlijke kansen. Daar schuiven de groenen prioriteiten naar voor als opstaan tegen racisme. In hun toespraak maakte Naji daarbij de link met de uitspraak in de zaak rond Schild & Vrienden eerder deze week. 'Dat de rechter deze week een zware straf oplegde aan Dries Van Langenhove omdat hij aanzette tot haat, racisme en geweld, dat was een opsteker voor iedereen die strijdt tegen racisme en ongelijkheid. Want het valt niet te ontkennen, het is een zware strijd. Bovendien een strijd die we als politieke partij stilaan alleen voeren. Alle andere partijen, van links tot rechts, schuiven mee op naar rechts. Groen is de énige partij die deze strijd nog onverminderd voert en daar ben ik trots op.'

In hun speech verwezen de groenen ook naar de miljonairsbelasting die opnieuw in hun programma zit. 'De 1 procent rijksten die meer dan 2,5 miljoen netto kapitaal hebben, die kunnen best wat meer bijdragen. Wij vinden het véél logischer om hen via een miljonairsbelasting meer te laten bijdragen, in plaats van te besparen op gezondheidszorg of sociale zekerheid zoals andere partijen willen doen', klonk het, waarmee de groenen zich afzetten tegen eerdere aankondigingen van traditionele partijen die daarin willen gaan snoeien.

Goede betaalbare zorg
De groene covoorzitters sloten hun speech af met de prioriteiten op vlak van zorg en welzijn met prioriteiten als nooit meer wachten op een psycholoog en meer zorgverleners. 'Toegang tot zorg, is geen luxe en mag dat ook niet worden. Het is een basisrecht. Maar vandaag wordt dat lang niet altijd verzekerd. Mensen die een tandartsbezoek overslaan uit angst voor de factuur, of mensen die steeds dieper wegzakken omdat ze te lang moeten wachten op een psycholoog. In een eerlijke, warme samenleving, heeft iedereen toegang tot goede betaalbare zorg', klonk het tot slot.

Een overzicht van de 12 prioriteiten is hier te vinden:

Hier kan je de volledige speech lezen