Groen vraagt regering om schendingen mensenrechten in Palestina halt toe te roepen

13 Mei 2022

Groen vraagt regering om schendingen mensenrechten in Palestina halt toe te roepen

“Deze feiten schokken ons diep en tonen eens te meer aan dat het geweld van de bezetting en het beleid dat tegen de Palestijnen wordt gevoerd, geen grenzen kent.” (Wouter De Vriendt)

Vandaag zijn er beelden verschenen waarop te zien is hoe het Israëlische leger de dragers van de kist van Shireen Abu Akleh slaat tijdens haar begrafenis in Jeruzalem. “Deze feiten schokken ons diep en tonen eens te meer aan dat het geweld van de bezetting en het beleid dat tegen de Palestijnen wordt gevoerd, geen grenzen kent”, zegt Groen fractieleider Wouter De Vriendt.

De Vriendt roept de federale regering daarom op onmiddellijk op te treden en maatregelen te nemen tegen de schendingen van de mensenrechten. Daarnaast vraagt hij de regering de staat Palestina te erkennen en snel werk te maken van het verbod op de invoer van producten uit de nederzettingen.

"Woorden volstaan niet langer, het is nu hoog om te handelen. Een rechtvaardige en duurzame vrede tussen Palestijnen en Israëliërs verdient onze volle steun. Deze vrede vereist dat er een einde komt aan de kolonisatie en het apartheidssysteem dat Israël tegen de Palestijnen heeft opgezet", aldus de federale fractievoorzitter.

Op dinsdag 10 mei werd Shireen Abu Akleh, een Palestijnse journaliste met een sterke reputatie in de Arabische wereld, door het Israëlische leger gedood terwijl zij in de stad Jenin verslag uitbracht en een "Pers"-gilet droeg. Deze moord komt enkele weken na een golf van geweld, gekenmerkt door aanslagen in Israël en willekeurige moorden in Palestina, die voortvloeide uit een intensivering van de gedwongen verplaatsing van de Palestijnse bevolking.

Ontdek ons standpunt over veiligheid en justitie