'Uitzending Pano is zoveelste noodkreet, wanneer gaat Vlaamse regering in actie schieten?'

16 Februari 2022

'Uitzending Pano is zoveelste noodkreet, wanneer gaat Vlaamse regering in actie schieten?'

Het is vijf na twaalf voor de Vlaamse regering om actie te ondernemen en te investeren in het welzijn van onze volgende generatie.

'Dat het niet goed gaat met het mentaal welzijn van onze jongeren, is helaas geen nieuws,' constateert Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout bedroefd naar aanleiding van de uitzending van Pano vanavond. 'De vooruitblik op de uitzending toont aan wat we al langer weten: terwijl het mentaal welzijn van onze jongeren extreme dalen kent, pieken de wachtlijsten voor hulp. Het is vijf na twaalf voor de Vlaamse regering om actie te ondernemen en te investeren in het welzijn van onze volgende generatie,' aldus Vaneeckhout die hamert op meer investeringen en samenwerking met de andere beleidsniveaus in ons land.

De jarenlange besparingen in welzijn komen met een grote prijs: steeds meer jongeren voelen zich niet goed in hun vel. Zoals de Pano-uitzending aantoont, deed de coronacrisis daar nog een flinke schep bovenop. 'Onze jeugd is sterk en veerkrachtig, maar de coronacrisis haalde de rek uit hun weerbaarheid. En de Vlaamse regering staat erbij en kijkt ernaar alsof het vanzelf voorbij zal gaan' hekelt Vaneeckhout.

De versnippering in de geestelijke gezondheidszorg, de nood die veel hoger is dan het aanbod, de ondermaatse investeringen in mentaal welzijn: ondanks de inspanningen van het personeel in de sector dat dagelijks doet wat het kan, komt wie hulp zoekt vaak van een kale reis thuis. Vaneeckhout: 'Wanneer het niet goed gaat en je de moed hebt gevonden om hulp te vragen, dan is een wachttijd van minstens 4 maanden een slag in het gezicht. Zowel onze jongeren en hun ouders als onze hulpverleners verdienen beter.'

Dat er een wachttijd is van meer dan 4 maanden is bovendien slechts een inschatting. 'De monitoring van aanvragen voor hulp, de signalisatie van problemen, het verzamelen van data rond zelfdoding: al die data zijn onvolledig. Meten is weten, en dat is exact wat deze regering niet doet. De regering vaart blind en onze jongeren zijn daar het slachtoffer van.'

Nood aan investering en samenwerking
Het Groen-parlementslid stelde zelf recent voor om een schoolpyscholoog aan te stellen in scholengemeenschappen als versterking van de CLB's, zodat problemen snel gedetecteerd kunnen worden en jongeren snel hulp kunnen krijgen. Daarnaast is er nood aan een versneld investeringspad en betere schakelzorg rond de leeftijd van 18.

'Ervoor zorgen dat jongeren zich beter in hun vel voelen, het wordt dé uitdaging van de jaren '20, bovendien verdient zo’n investering zich terug.' meent Vaneeckhout, die in het parlement een voorstel indiende om over de beleidsniveaus heen samen te werken. 'De federale regering voelt de urgentie. Vivaldi verhoogde het budget voor mentaal welzijn structureel met 112 miljoen en zette een belangrijke eerste stap door consultaties bij de psycholoog terug te betalen. Het is tijd dat ook de Vlaamse regering volgt én dat alle overheden in ons land samenwerken om deze gigantische uitdaging aan te pakken,' besluit Vaneeckhout.

Op 9 maart organiseert het Vlaams Parlement een hoorzitting met experten en mensen vanop het terrein om het voorstel van resolutie rond mentaal welzijn van Groen te bespreken.

Ontdek hier ons standpunt over mentaal welzijn