Groen wil CEO Russische diamantbedrijven op Europese sanctielijst

31 Maart 2022

Groen wil CEO Russische diamantbedrijven op Europese sanctielijst

'Geen Russische bloeddiamanten in ons land'

Groen wil dat baas van een Russische groep van diamantbedrijven ook op de Europese sanctielijst komt. Vicepremier De Sutter pleit daarvoor binnen de federale regering. Daarnaast herhaalt fractievoorzitter Wouter De Vriendt zijn eis om geen Russische ruwe diamanten meer te importeren. Met die ingrijpende maatregelen reageert Groen op de bewogen speech van president Zelensky in het federaal parlement. 'Geen Russische bloeddiamanten in ons land' 

Met Antwerpen als draaischijf van de internationale diamantindustrie vloeit volgens Groen-fractievoorzitter Wouter De Vriendt Belgisch geld naar Rusland voor de financiering van bombardementen op ziekenhuizen. Rusland exporteerde in 2021 voor 1,8 miljard dollar ruwe diamanten naar Antwerpen. Sinds het begin van de oorlog, nu al 36 dagen geleden, zij er dus al honderden miljoenen euro naar Poetin's oorlogskas gevloeid.

De Vriendt: "De oproep van president Zelensky kan niet duidelijker zijn. Elke dag stroomt er geld van een van onze Vlaamse steden naar Poetin. Dat moet stoppen. De economische gevolgen voor de diamantensector wegen niet op tegen de menselijke kost in Oekraïne".

Bijkomend legt Vice-premier voor Groen Petra De Sutter binnen de federale regering de vraag op tafel om de CEO van Alrosa, Sergey Ivanov, op te nemen in de individuele sanctielijst, in lijn met wat de Verenigde Staten reeds deden. Opdat België daarvoor zou pleiten op Europees niveau, is echter ook de steun van de deelstaten nodig.

"We dragen bij aan de financiering van de oorlog van Poetin. Niet enkel door de afname van fossiele brandstoffen, maar ook door de handel in diamant. De federale regering schakelt zich in een EU aanpak in, maar wij zijn binnen de regering bij de partijen die aan de kar trekken om tegelijk ook sneller te kunnen schakelen. We zijn begonnen met sancties die onszelf het minst pijn doen, maar na verloop van tijd moet je ook ethische keuzes maken,” stelt Vice-premier De Sutter.

Ontdek ons standpunt over veiligheid en justitie