Groen wil dat Boerenbond mee betaalt voor omslag landbouwsector
22 September 2022
'Er moet eindelijk ingezet worden op een échte omslag van de landbouwsector. Meer van hetzelfde is géén optie meer. Minister Demir lijkt dat eindelijk te beseffen en de bocht te maken, de vraag is of alle ministers van de regering Jambon die aankondigingen ook mee zullen omzetten in beleid.'
Na de uitzending van Pano gisteren riep minister Demir de Boerenbond op om hun winsten op kap van de boeren te investeren in een fonds om landbouwers getroffen door de stikstofcrisis te helpen. Groen-parlementslid Mieke Schauvliege steunt die oproep, maar vindt dat daar een duidelijke voorwaarde aan gekoppeld moet worden. 'Het is voor ons vanzelfsprekend dat de Boerenbond, die zich jarenlang verrijkte op kap van onze boeren, moet bijdragen aan natuurherstel en het uitkopen van boeren die nu gedwongen worden tot sluiting. Tegelijk moet er eindelijk ingezet worden op een échte omslag van de landbouwsector. Meer van hetzelfde is géén optie meer. Minister Demir lijkt dat eindelijk te beseffen en de bocht te maken, de vraag is of alle ministers van de regering Jambon die aankondigingen ook mee zullen omzetten in beleid', klinkt het bij Schauvliege.
'Jarenlang pushten de Boerenbond en voorgaande Vlaamse regeringen met N-VA en CD&V onze landbouwers tot opschaling en industrialisatie. Dat heeft nu nefaste gevolgen voor landbouwers en natuur. Landbouwers zijn financieel gewurgd, onze natuur gaat kapot door de stikstof. De verantwoordelijkheid van de voorbije Landbouw- en Natuurministers is op dat vlak verpletterend', aldus Schauvliege die beklemtoont dat het hoog tijd is voor een ommekeer.
Het Groen-parlementslid is het ermee eens dat woekerwinsten van de Boerenbond geïnvesteerd moeten worden in natuurherstel en een duurzame toekomst voor onze landbouw. Dat kan volgens Schauvliege alleen als dat gepaard gaat met een grote systeemverandering die onze boeren toekomst geeft én die rekening houdt met wat onze natuur aankan. 'De fetisj dat nieuwe technologieën grootschalige industrialisatie volledig compenseren, moet losgelaten worden. De huidige crisis toont aan dat dit recept niet werkt. Technologie zal altijd een bondgenoot zijn, maar is geen heilige graal', benadrukt Schauvliege. 'Ja, er moet geïnvesteerd worden in de toekomst van onze landbouw en het herstel van onze natuur en ja, de Boerenbond moet daar aan bijdragen, maar het is absoluut noodzakelijk dat die investeringen gepaard gaan met een echte omslag. Anders blijft onze landbouw in hetzelfde bedje ziek. Hopelijk beseft de regering Jambon dat ook', besluit Schauvliege.