'Groene begroting die mensen helpt'

09 Oktober 2023

'Groene begroting die mensen helpt'

"Groener en goedkoper: die twee woorden vatten het akkoord samen."

Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout zijn tevreden met het bereikte begrotingsakkoord in de federale regering. 'Groener en goedkoper: die twee woorden vatten het begrotingsakkoord dat de federale regering zonet bereikte samen. We voeren een sociaal tarief in voor mensen die in een appartement wonen en hun woning via een collectieve ketel verwarmen, en met de accijnshervorming maken we elektriciteit goedkoper dan fossiele energie. Zo maken we van de ecologische keuze, de goedkoopste keuze', klinkt het bij de groenen. 'De begroting spijzen, dat doen we door het geld te halen waar het nu zit: het oneerlijke belastingvoordeel voor professionele diesel bouwen we af en de gigantische winsten van banken romen we af met de bankentaks.'

Na de energiecrisis van voorbije winter drongen de groenen tijdens de onderhandelingen aan op maatregelen die de energiefactuur voor de Belgen op korte én langere termijn kunnen drukken. 'Naast de accijnshervorming en de uitbreiding van het sociaal tarief voor mensen die gebruik maken van collectieve verwarmingssystemen, zijn we erin geslaagd om de btw voor sloop en heropbouw en warmtepompen op zes procent te behouden. Wie inspanningen doet om hun woning energiezuiniger te maken, blijven we met dat verlaagd btw-tarief aanmoedigen', verduidelijkt Naji.

Geld halen, dat doet de regering waar het geld vandaag zit. De groenen haalden onder meer hun strijdpunt binnen om de subsidiëring van professionele diesel eindelijk af te bouwen. Daarmee zet de regering een belangrijke stap in de afbouw van subsidies voor fossiele brandstoffen, een vanzelfsprekendheid voor wie zich zorgen maakt om het klimaat. 'Dat veelal buitenlandse truckchauffeurs voordelig in ons land konden tanken, dat is te gek voor woorden. Met deze maatregel besparen we miljoenen euro's als samenleving. Ook de winst voor het klimaat is voor ons allemaal', verduidelijkt Vaneeckhout.

Ook over het akkoord rond de bankentaks zijn de groene covoorzitters tevreden. Daarnaast wordt een protocol ingevoerd dat de banken tot meer transparantie zal dwingen, zodat burgers beter weten waar ze aan toe zijn wanneer ze klant worden bij een bank en ook gemakkelijker van bank kunnen wisselen. 'Met de bankentaks en verhoogde transparantie zwengelen we de concurrentie tussen banken aan. Door die ingrepen zullen de spaarrentes voor burgers eindelijk omhoog gaan en een stuk eerlijker worden', besluiten de groenen.