“Historisch akkoord: de vervuiler betaalt”

29 Juni 2023

“Historisch akkoord: de vervuiler betaalt”

'Met Groen in de regering hebben we eindelijk zekerheid: de vervuiler betaalt, niet de belastingbetaler, en we nemen onze energie terug in eigen handen.'

Vandaag sloten de federale regering en Engie een historisch akkoord.

"20 jaar lang weigerden de traditionele partijen om het gevecht met Engie aan te gaan. Niks was voorbereid over de kerncentrales: niet de verlenging, niet de sluiting en niemand wist wat dit zou kosten. Met Groen in de regering hebben we eindelijk zekerheid: de vervuiler betaalt, niet de belastingbetaler, en we nemen onze energie terug in eigen handen", zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. "Op 3 jaar heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten al meer gerealiseerd voor de transitie van de energiesector dan de afgelopen 20 jaar."

467 dagen onderhandelden minister van Energie Tinne Van der Straeten en premier De Croo met Engie. "In deze onderhandeling is het des te duidelijker geworden hoe duur kernenergie is. Er is dan ook lang en zwaar onderhandeld en dat is goed. Als we een snel akkoord wilden, dan had dat de belastingbetaler veel geld gekost. Nu zijn we zeker dat Engie volledig opdraait voor de kosten van het kernafval, de ontmanteling van de kerncentrales en we nemen mee onze energie in eigen handen", aldus Jeremie Vaneeckhout. "We zijn er nog meer van overtuigd dat de enige weg naar lagere energiefacturen die van hernieuwbare energie is. Inzetten op kernenergie zal de factuur alleen maar duurder maken. Kerncentrales blijven peperduur en het nucleair afval blijft een risico voor onze gezondheid en die van onze omgeving", aldus Jeremie Vaneeckhout.

Vaneeckhout onderstreept het belang van de verlenging vanaf de winter van 2025. “Wij zijn niet blind voor de realiteit, deze verlenging is nodig. De oorlog in Oekraïne zorgde voor een ongeziene crisis en daarom moesten we schakelen. Eind 2022 schoof ik de piste naar voor om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen. Dit is technisch de meest haalbare piste. Dit zijn de enige kerncentrales die we nog kunnen verlengen zonder gezondheidsrisico. Ik ben dan ook tevreden met het straffe leiderschap van onze minister om dit tot een goed einde te brengen.”

De groene covoorzitter benadrukt dat de regering verder zal werken aan de energietransitie. "De enige weg naar goedkopere facturen is meer hernieuwbare energie. Dat is de goedkoopste en groenste die er is. Goed voor de planeet én voor je portemonnee. Minister Tinne Van der Straeten is dat pad aan het uittekenen en zorgt voor een verdriedubbeling van wind op zee, het allereerste energie-eiland, een groene waterstofstrategie en leidingennetwerk en verschillende btw-verlagingen. Twee weken geleden werden Europese hernieuwbare energie-richtlijnen goedgekeurd. Daardoor kunnen de regio's hernieuwbare energieprojecten versneld uitvoeren dankzij versnelde vergunningsregels", zegt Jeremie Vaneeckhout. "Met Groen in de regering wordt de energietransitie voorbereid, wij werken verder."

Blijf op de hoogte van de energieswitch