"Groen is meer dan ooit nodig voor progressieve regering"

04 Juni 2024

“De kiezer heeft de kaarten in handen: wie stemt voor Groen, die stemt voor een progressieve samenwerking.” - Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout 

Volgens Groen-covoorzitters Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji bepalen de linkse kiezers op 9 juni de toekomst van België. Dat zeggen de covoorzitters in Antwerpen, waar Groen de aftrap doet van de laatste campagnedagen in aanwezigheid van onder meer boegbeelden Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten en de Antwerpse lijsttrekkers Meyrem Almaci en Kim Buyst. “De volgende regering zal rechts en conservatief zijn en besparen op gewone mensen en de klimaatambities, óf ze zal progressief zijn, met een eerlijk klimaatbeleid dat het geld haalt waar het zit: bij de extreemrijken en grote vervuilers’, verduidelijken Naji en Vaneeckhout. “De kiezer heeft de kaarten in handen: wie stemt voor Groen, die stemt voor een progressieve samenwerking.”

"Als je wil wegen op links en echt impact wil hebben, dan kun je niet anders dan stemmen op Groen", zeg Naji, die zich zo richt tot de strategische kiezer. "Met een stem voor Groen weet je zeker dat er altijd iemand mee aan tafel zit die strijdt voor een progressief beleid dat extreemrijken laat bijdragen, een eerlijk klimaatbeleid voert en bescherming biedt aan wie het nodig heeft. Groen is daarvoor de enige garantie. Want in tegenstelling tot andere partijen aan de linkerkant kijken wij niet naar rechts voor een samenwerking en willen we wél mee besturen in plaats van alleen te toeteren aan de zijlijn."

Het is nog niet te laat – kies klimaat
De groenen verwijzen naar klimaatbeleid als het voorbeeld bij uitstek waarom Groen nodig is en waar federaal minister Tinne Van der Straeten als minister van Energie de voorbije legislatuur de drijvende kracht achter was. Naji: “Enkel met Groen blijft klimaatbeleid niet plakken in verkiezingsprogramma's, maar wordt het uitgevoerd. Dat merkten we afgelopen regeringsdeelname: andere partijen kunnen klimaat mooi in hun programma zetten, als wij niet mee aan tafel zitten, is dat het eerste dat ze laten vallen wanneer er onderhandeld wordt." De groenen zetten die boodschap kracht bij met een gigantisch paneel van de andere partijvoorzitters die werden verouderd met artificiële intelligentie. Op het paneel staat in grote letters: ‘Het is nog niet te laat, kies klimaat.’

‘De kiezer weet wat belangrijk is en weet wat er beter kan in dit land. Wij zeggen vandaag heel duidelijk dat verandering mogelijk is’, legt Vaneeckhout uit. ‘Investeren in openbaar vervoer, in plaats van subsidies geven aan verlieslatende regionale luchthavens en bushaltes afschaffen: dat is mogelijk. Mensen helpen hun huizen te isoleren, in plaats van fossiele subsidies uitdelen aan grote vervuilers: dat is mogelijk. En onze natuur beschermen, in plaats van grote vervuilers te ontzien, het is mogelijk", benadrukt de groene covoorzitter.

Ook Groen-boegbeeld Petra De Sutter is aanwezig bij de actie. “Petra De Sutter heeft zich de voorbije legislatuur in de kijker gewerkt met haar deskundige, constructieve en rustige houding. Aan de kiezers die dat een verademing vonden zeggen we ook heel duidelijk: een stem voor Groen, is ook een stem voor Petra”, voegen Naji en Vaneeckhout nog toe.

Heel Vlaanderen
Groen trekt met deze boodschappen deze week nog door heel Vlaanderen en maakt een stop in elke Vlaamse provincie. De volgende campagnestops zijn in Hasselt op 5 juni, in Roeselare en Gent op 6 juni en we sluiten af in Leuven op 7 juni.