Financiële sector

Als het financieel systeem goed werkt, smeert het olie in het ingewikkelde raderwerk van onze moderne economie. Maar de crisis van 2008 toont dat het ook grondig mis kan gaan. Wij blijven bouwen aan een gezonde financiële sector die ten dienste staat van de samenleving in plaats van CEO's en topmannen. We laten de sector een hoofdrol spelen in de transitie naar een duurzame samenleving. Met een een divers bankenlandschap beperken we de risico's.

Er zijn de voorbije tien jaar heel wat maatregelen genomen om de stabiliteit te vergroten, maar we moeten waakzaam blijven. De financiële toezichthouders moeten verdere stappen zetten om risico's te minimaliseren en een betere bescherming te voorzien als het toch fout loopt. De Basel-normen, een set van internationale bankenregels, mogen niet worden uitgehold onder druk van de bankenlobby.

Een veilige financiële sector begint ook bij een mentaliteitswijziging. In het parlement werd op initiatief van Groen de invoering van een bankierseed gestemd. De maatregel voorkomt excessief risicogedrag en er zijn sancties voor overtreders. Daarnaast is de bankierseed een overtuigend signaal van alle betrokkenen in de sector dat ze integriteit, de belangen van de klant en hun belangrijke rol binnen de samenleving met verantwoordelijkheid opnemen. De verloning mag geen prikkel zijn voor kortetermijndenken.

We kiezen bovendien voor een divers bankenlandschap: klassieke banken, coöperatieve banken en op zijn minst één overheidsbank. Zo'n gevarieerde sector is veel beter bestand tegen schokken. De financiële sector focust op een gerichte dienstverlening, want dat komt de economie ten goede.

Ook de financiële sector speelt een cruciale rol voor de transitie naar een duurzame samenleving. Om greenwashing tegen te gaan, voorzien we een wettelijk kader voor een betrouwbaar duurzaamheidslabel. Erkende onafhankelijke instellingen voeren de audits uit. Te veel financiële stromen gaan vandaag naar bedrijven die schadelijk zijn voor mens en milieu.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK