Financiële sector

De financiële crisis van 2008 schudde onze samenleving grondig dooreen. Belangrijke hervormingen bleven echter uit. Groen zorgt voor betere regels en meer controle. Met een divers bankenlandschap beperken we de risico's.

Als het financieel systeem goed werkt, smeert het de olie in het ingewikkelde raderwerk van onze moderne economie. Maar jarenlange deregulering, schaalvergroting en almaar riskantere beleggingen deden het kaartenhuisje van de financiële sector ineenstorten. De broodnodige hervormingen bleven uit. Het resultaat: de wilde winsten van weleer zijn terug terwijl de samenleving nog kreunt onder de schuldenlast van de vorige crisis.

Met diepgaande hervormingen stelt Groen de sector opnieuw ten dienste van de samenleving. Naast nieuwe regels en betere controles, voeren we de oude veiligheidssystemen opnieuw in. Die bewezen decennialang hun degelijkheid. De splitsing van zakenbanken, spaarbanken en verzekeraars is een must.

We kiezen bovendien voor een divers bankenlandschap: klassieke banken, coöperatieve banken en op zijn minst één overheidsbank. Zo'n gevarieerde sector is veel beter bestand tegen schokken. De financiële sector focust op een gerichte dienstverlening, want dat komt de economie ten goede.

Zowel in België als internationaal willen we de impact van potentiële crisissen sterk inperken. Om te beginnen laten we onafhankelijke noteringsagentschappen de risico's identificeren. Vervolgens verkleinen we de risico’s bij instellingen, producten en beleggers met betere regelgeving. En als het dan toch nog fout loopt, zorgen goed gefinancierde waarborgfondsen en stevige buffers tot slot voor betere bescherming.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK