Gezondheidszorg

Groen stelt de patiënt centraal. Ziekenhuizen zijn geen fabrieken. Iedereen heeft toegang tot betaalbare zorg van hoge kwaliteit. We brengen de eerstelijnszorg dichter bij de patiënten en we laten hen mee beslissen. Overbodige medicatie pakken we aan.

Voorkomen is beter dan genezen. We werken aan een gezondere leefomgeving en preventie, want zo worden minder mensen ziek. En zo besparen we op de kosten van de gezondheidszorg, zonder aan de zorg zelf te raken.

Ziekte maakt mensen kwetsbaar, ook financieel. Elke patiënt krijgt toegang tot de gepaste zorg en niemand moet zich zorgen maken over de factuur. Gezondheidsrisico’s zijn voldoende gedekt door een publieke en solidaire basisverzekering. Ook zonder private hospitalisatieverzekering moet gezondheidszorg betaalbaar blijven.

Patiënten beslissen zelf mee. Over hun eigen zorg, maar ook over beleidskeuzes in de gezondheidszorg. Met sterke rechten voor de patiënt en participatie aan de besluitvorming maken we een gezondheidszorg op maat van de patiënt, eerder dan op maat van de zorgvoorziening.

Zieke mensen moeten op een gezonde manier kunnen genezen. Patiënten krijgen nog te veel overbodige geneesmiddelen of technische prestaties. Zorgverleners krijgen voortaan naast een bedrag per raadpleging of behandeling een groter vast bedrag per patiënt. Zo stimuleren we samenwerking tussen zorgprofessionals en pakken we onnodige prestaties aan.

We versterken de eerstelijnszorg in de buurt van de patiënt, waarin ook geestelijke gezondheidszorg een volwaardige plaats krijgt. Geestelijke gezondheidszorg moet voor iedereen betaalbaar worden: wij pleiten voor een tussenkomst voor psychologische hulp.

Petitie
100%
Lees de petitie ›

Hou geneesmiddelen betaalbaar

Farma-multinationals gebruiken maffiose truken om de prijzen van levensbelangrijke geneesmiddelen hoog te houden. Door oude geneesmiddelen voor te stellen als nieuwe recepten, bijvoorbeeld. Door schaarste te creëren met behulp van hun patenten. Of door Europese landen tegen elkaar uit te spelen.

Petitie
17%
Lees de petitie ›

Nooit meer bang van de tandarts

Ben jij wel eens bang voor de tandarts? Soms voor de boor of het prikje, maar meestal voor de grote rekening die volgt? Die kan wel eens hoog uitvallen na een bezoek aan de tandarts of orthodontist. Je krijgt lang niet alles terugbetaald van de ziekteverzekering en die aanvullende verzekeringen zijn soms onbetaalbaar.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK