Groen West-Vlaanderen stelt volledige lijsten voor

12 Februari 2024

"Onze kandidaten staan voor eerlijk klimaatbeleid, goede, betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen." - Jeremie Vaneeckhout en Matti Vandemaele

Lijsttrekkers voor de West-Vlaamse kieslijsten van Groen, Jeremie Vaneeckhout en Matti Vandemaele, presenteren samen met lijstduwer Wouter De Vriendt hun West-Vlaamse kandidaten voor de aankomende verkiezingen. De kandidaten belichamen de prioriteiten van de partij in de komende campagne.  Co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout: “We hebben 3 teams: team eerlijk klimaatbeleid, team eerlijke kansen en team goeie en betaalbare zorg”.

Eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt

Beter en goedkoper openbaar vervoer zijn de strijdpunten van Kathleen Bevernage, Joppe Massant, Herman Duprez, An Vanden Bussche en Griet Decoster. Als medeoprichter van Grootouders voor het Klimaat beseft Herman meer dan wie ook dat kwaliteitsvol en toegankelijk openbaar vervoer absoluut noodzakelijk is in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ook Joppe Massant is een fervente gebruiker van het openbaar vervoer. Zo vertrok hij ooit op reis naar Hongarije met een busrit van maar liefst 31 uur. Hij beseft dus meer dan wie ook het belang van gebruiksvriendelijk openbaar vervoer.

Ann Goethals, Tijs Naert en Robin Houthoofdt vinden het goedkoper maken van groene energie erg belangrijk. Ann en Tijs doen dit al in de praktijk. Ann, als onderneemster, met een bedrijf dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie en ecologisch verbouwen. Tijs, met zijn realisaties als schepen in Harelbeke.

Ook het aanpakken van grote vervuilers vormt een van de speerpunten in de campagne van Groen. Paola Travella en Valentien Goethals bijten zich in dit thema vast. Paola bestudeert momenteel reeds als onderzoekster hoe producten een langere levensduur kunnen krijgen. Deze strijd zet ze graag op politiek niveau verder.

Uiteraard wil Groen in deze campagne ook aandacht voor meer gezonde natuur. Hiervoor staan een aantal uitgelezen kandidaten op de lijst: Oostends schepen voor mens en milieu Silke Beirens, bioboer Dirk Hebben, oprichter van de stadsboerderij David Wemel, student Biologie Dylan D’helft, Brugse gemeenteraadsleden Raf Reuse en Katrien Cattoor en voormalig provincieraadslid Gerda Schotte. Op de Europese lijst wordt het belang van natuur verdedigd door provincieraadslid Maarten Tavernier.

Verdere West-Vlaamse verdedigers van eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt zijn Eddy Loosveldt, Joerie Van Damme, Marijke De Vent, Andy Versyck, Dieter Nouwynck, Daan Ryckoordt en Isabelle Verschaeve. Zelf kon Isabelle, die in overstromingsgebied woont, de gevolgen van de klimaatopwarming afgelopen jaar jammer genoeg aan de lijve ondervinden.

Goede en betaalbare zorg

Niet meer wachten op een psycholoog vormt een volgend kernpunt van het Groen-programma. Sien Lagae, Heleen Janssens en Riane Malfait zijn zelf van opleiding psycholoog of werkzaam in de mentale gezondheidszorg. Zij kennen het belang van snelle toegang tot een psycholoog.

Vervolgens zijn er ook heel wat kandidaten die zich willen inzetten voor meer zorgverleners met tijd voor jou en betaalbare zorg in je eigen buurt. Zo staan er met Debbie Vandenberghe, Fabienne Laridon, Carol Cartigny, Bernard Marchau en Paul Braem heel wat mensen op de lijst die werkzaam zijn/waren in de zorgsector. Ook Caitlin Martelé en Hannes Vanderstraeten onderstrepen als bezorgde ouders het belang van goede en betaalbare zorg. Schepenen Els Verhagen en Natacha Waldmann nemen hun ervaring als schepen voor welzijn mee in de campagne. Mantelzorgers Marleen Maes en Inge Vandevelde vervolledigen het team goede en betaalbare zorg, samen met Akabe-leider Vitali Stroukov.

Eerlijke kansen voor iedereen

Eerlijke kansen voor iedereen betekent opstaan tegen racisme, dat vinden ook Heidi Vanderhelst, Atiq Jabarkhel, Jaouad Karim, Lucia Dewitte en Nela Deleu Denisijević. Atiq Jabarkhel werkt bijvoorbeeld in een asielcentrum waar hij als ervaringsdeskundige mensen begeleidt. Heidi Vanderhelst is vrijwilligster in een praatgroep voor nieuwkomers. Bert Kindermans zal de strijd voor een inclusieve samenleving aangaan op de Europese lijst.

Bovendien zou volgens de kandidaten elk kind eerlijke kansen moeten krijgen op school. Heel wat kandidaten zijn dan ook betrokken bij het onderwijs: als leerkracht, als ouder, als gelijke onderwijskansenbegeleider of als pedagoog. Zo versterken Balder Clarys, Marleen Dierickx, Bert Taveirne, Simon Wemel, Jan-Klaas Kesteloot, Veerle Dejaeghere en Luc Lierman de West-Vlaamse lijsten voor Groen. Carlo De Winter en Veerle Dejaeghere zetten zich elke dag opnieuw als pleegouder in voor eerlijke kansen voor iedereen.

Steven Dewitte, Marleen Maes, Jean-Pierre Bouckaert, Bert Wouters, Inge Goemaere, Fino Tratsaert en Jan Verbrugge vinden dan weer dat de volgende regering werk moet maken van een hoger minimumloon. Niet alleen een hoger minimumloon moet prioriteit zijn, maar de kandidaten vinden ook dat extreem rijken eerlijker belast moeten worden.